SMEJKALOVÁ, Jana, Darina OČADLÍKOVÁ, Eva MATĚJKOVÁ, Klára MACKOVÁ, Kateřina SKÁLOVÁ, Petra VIDLÁKOVÁ, Jana MUŽÍKOVÁ, Dana NOVOTNÁ, Drahomíra KYJOVSKÁ, Jaroslav MICHÁLEK a Roman HÁJEK. Výroba protinádorových vakcín v podmínkách správné výrobní praxe (Good Manufactoring Practice – GMP) v čistých prostorách Masarykovy univerzity. In IX. Česko-Slovenská konference laboratorní hematologie. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výroba protinádorových vakcín v podmínkách správné výrobní praxe (Good Manufactoring Practice – GMP) v čistých prostorách Masarykovy univerzity
Autoři SMEJKALOVÁ, Jana, Darina OČADLÍKOVÁ, Eva MATĚJKOVÁ, Klára MACKOVÁ, Kateřina SKÁLOVÁ, Petra VIDLÁKOVÁ, Jana MUŽÍKOVÁ, Dana NOVOTNÁ, Drahomíra KYJOVSKÁ, Jaroslav MICHÁLEK a Roman HÁJEK.
Vydání IX. Česko-Slovenská konference laboratorní hematologie, 2008.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Good Manufacturing Practice; clean areas; vaccine
Štítky clean areas, Good Manufacturing Practice, vaccine
Změnil Změnila: Mgr. Jana Smejkalová, Ph.D., učo 1756. Změněno: 27. 11. 2008 10:19.
Anotace
Úvod. Imunoterapie v dnešní době představuje novou a netoxickou léčbu pro nádorová onemocnění s cílem vyvolat specifickou imunitní odpověď proti nádorovým buňkám. Protinádorové vakcíny s léčebným účinkem pro použití v klinických studiích jsou vyráběny asepticky, za dodržení přísných zákonných podmínek, v tzv. Čistých prostorách. Cíl. Výroba protinádorových vakcín v čistých prostorách v podmínkách GMP (Good Manufactoring Practice). Pacienti/metody. Vakcína je aplikována pacientům s mnohočetným myelomem, metastazujícím melanomem, glioblastomem, renálním karcinomem a dětským pacientům se solidním nádorem. Pacienti pro aplikaci autologní vakcíny jsou vybíráni dle daných vstupních kritérií klinického hodnocení. Výroba vakcín probíhá podle zavedených metodik v Čistých prostorách v podmínkách GMP. Vakcíny jsou připravovány asepticky, výroba je monitorována z hlediska mikrobiální a částicové kontaminace, jsou monitorováni pracovníci. Vakcíny podléhají výstupní kontrole bezpečnosti a jakosti a jsou propouštěny kvalifikovanou osobou. Výsledky. V letech 2003–2008 bylo připraveno celkem 141 vakcín. Od roku 2007 jsou protinádorové vakcíny vyráběny v Čistých prostorách Univerzitního kampusu Masarykovy univerzity. Tento pokrok umožnilo povolení od Státního ústavu kontroly léčiv (SÚKL), které získala MU od SÚKL v listopadu 2006, v rozsahu Povolení k výrobě léčivých přípravků v oblasti Výroba autologních a alogenních hodnocených léčivých přípravků kultivací imunokompetentních buněk in vitro. Závěr. Výroba autologních protinádorových vakcín musí probíhat pouze v podmínkách GMP v Čistých prostorách, po udělení povolení od SÚKL. Masarykova univerzita je prvním a v současné době i jediným univerzitním pracovištěm s tímto povolením k výrobě. Dodržování podmínek GMP jsou klíčovým krokem pro bezpečnou aplikaci nekomerčně připravených vakcín v klinických experimentech.
Návaznosti
NR8945, projekt VaVNázev: Buněčná imunoterapie s využitím různých nádorových antigenů u mnohočetného myelomu
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Buněčná imunoterapie s využitím různých nádorových antigenů u mnohočetného myelomu
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 17:05