ŠPANOVÁ, Alena, Bohuslav RITTICH, Daniel HORÁK, Vladimír DRÁB a Jan DRBOHLAV. Identification and characterisation of probiotic lactic acid bacteria. In 3rd International Congress on Bioprocesses in Food Industries (ICBF 2008). Hyderabad, Indie: Osmania University, Hyderabad, 2008, s. 17-17.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Identification and characterisation of probiotic lactic acid bacteria
Název česky Identifikace a charakterizace probiotických bakterií mléčného kvašení
Autoři ŠPANOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant), Bohuslav RITTICH (203 Česká republika), Daniel HORÁK (203 Česká republika), Vladimír DRÁB (203 Česká republika) a Jan DRBOHLAV (203 Česká republika).
Vydání Hyderabad, Indie, 3rd International Congress on Bioprocesses in Food Industries (ICBF 2008), od s. 17-17, 1 s. 2008.
Nakladatel Osmania University, Hyderabad
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Indie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00027099
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky magnetic particles; P(HEMA-co-EDMA); P(HEMA-coGMA); PGMA; immobilization; enzymes; DNA;
Štítky DNA, enzymes, immobilization, magnetic particles, P(HEMA-co-EDMA), P(HEMA-coGMA), PGMA
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc., učo 1639. Změněno: 22. 1. 2009 18:28.
Anotace
Polyphasic approach was applied for lactic acid bacteria isolated from suckling babies and healthy adults and lactic acid bacteria collected in the Culture Collection of Dairy Microorganisms (Laktoflora, Tábor, Czech Republic). Altogether 80 strains of the Bifidobacterium genus and 60 strains of the Lactobacillus genus were tested. Some functional properties of analysed strains (such as surviving at low pH, resistance to bile salts, growth in milk, stability during storage, or influence on the growth of selected starter cultures used in milk industry) were proved. Several molecular biology methods (genus-specific PCRs, species-specific PCRs, amplified ribosomal DNA restriction analysis (ARDRA), RAPDs, and rep-PCRs) were used for the identification and characterisation of bacterial strains. Attention was concentrated on strains identified in human probiotic species. Magnetic nonporous hydrophilic microspheres poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate) - (P(HEMA-co-EDMA) and poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) - P(HEMA-co-GMA) containing carboxyl groups were used for whole DNA isolation from different types of complex food samples (liquid milk products, yoghurts, cheeses) containing PCR inhibitors. Genomic DNA was successfully purified from cell lysates using tested microspheres in the presence of PEG and sodium chloride. The purified DNA was suitable for the amplification and identification of studied bacterial strains in PCR-based methods.Genes coding for bacteriocins were identified using DNA probe purified with the help of magnetic microspheres in more Lactobacillus and Lactococcus lactis strains with success.
Anotace česky
Pro identifikaci bakterií mléčného kvašení, izolovaných z plně kojených dětí a dospělých a bakterie mléčného kvašení ze Sbirky mlékařských mikroorganismů Laktoflora (Tábor, ČR)byl použit polyfázní přístup.
Návaznosti
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
1G46045, projekt VaVNázev: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů bakterií mléčného kvašení
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 05:24