2008
Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.
RITTICH, Bohuslav, Alena ŠPANOVÁ, Vladimír DRÁB a Šárka HAVLÍKOVÁZákladní údaje
Originální název
Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.
Název anglicky
Correlation among phenotype and molecular genetic methods of LAB identification
Autoři
RITTICH, Bohuslav (203 Česká republika, garant), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika), Vladimír DRÁB (203 Česká republika) a Šárka HAVLÍKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
Mlékařské listy –Zpravodaj, Praha, Výzkumný ústav mlékátenský v Praze, 2008, 1212-950X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/08:00028321
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
Lactobacillus; biochemical tests; PCR; rep-PCR; RAPD; correlation
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 6. 1. 2009 11:17, doc. RNDr. Alena Španová, CSc.
V originále
Bakteriální kmeny CCDM rodu Lactobacillus, uložené ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora, byly charakterizovány pomocí polyfázního přístupu, který využívá různé genotypové a fenotypové vlastnosti. Celkem bylo analyzováno 35 kmenů rodu Lactobacillus. Kmeny byly analyzovány s použitím biochemických testů (API 50CH) a molekulárně genetickými metodami: druhově specifická PCR, rep-PCR s využitím primeru (GTG)5 a RAPD s použitím primeru M 13. Z výsledků vyplývá, že z 35 kmenů byla mezi biochemickými testy a druhově specifickou PCR nalezena shoda u 32 kmenů (91,4 %). Jednalo se převážně o kmeny druhu Lactobacillus helveticus. Na základě výsledků uvedených v práci lze konstatovat, že nejspolehlivější výsledky z molekulárně biologických metod dávala druhově specifická PCR.
Anglicky
Bacterial strains of genus Lactobacillus from Czech Colection of Dairy Microorganisms (CCDM) were characterized by polyphasic approache which accounts different genotypic and phenotypic properties. In total 35 Lactobacillus strains were analyzed. Strains were analysed using biochemical tests (API 50CH) and molecular genetic methods: species specific PCR, rep-PCR with (GTG)5 primer and by RAPD with M13 primer. Identity 91.4 % (32 strains from 35 analysed) was found out between biochemical tests and species specific PCR. Strains of species Lactobacillus helveticus were identified mainly. From the results it follows that species specific PCR enabled to obtain most reliable results from molecular biology methods used.
Návaznosti
QF3169, projekt VaV |
| ||
1G46045, projekt VaV |
|