J 2008

Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.

RITTICH, Bohuslav, Alena ŠPANOVÁ, Vladimír DRÁB a Šárka HAVLÍKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.

Název anglicky

Correlation among phenotype and molecular genetic methods of LAB identification

Autoři

RITTICH, Bohuslav (203 Česká republika, garant), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika), Vladimír DRÁB (203 Česká republika) a Šárka HAVLÍKOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Mlékařské listy –Zpravodaj, Praha, Výzkumný ústav mlékátenský v Praze, 2008, 1212-950X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00028321

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

Lactobacillus; biochemical tests; PCR; rep-PCR; RAPD; correlation

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 6. 1. 2009 11:17, doc. RNDr. Alena Španová, CSc.

Anotace

V originále

Bakteriální kmeny CCDM rodu Lactobacillus, uložené ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora, byly charakterizovány pomocí polyfázního přístupu, který využívá různé genotypové a fenotypové vlastnosti. Celkem bylo analyzováno 35 kmenů rodu Lactobacillus. Kmeny byly analyzovány s použitím biochemických testů (API 50CH) a molekulárně genetickými metodami: druhově specifická PCR, rep-PCR s využitím primeru (GTG)5 a RAPD s použitím primeru M 13. Z výsledků vyplývá, že z 35 kmenů byla mezi biochemickými testy a druhově specifickou PCR nalezena shoda u 32 kmenů (91,4 %). Jednalo se převážně o kmeny druhu Lactobacillus helveticus. Na základě výsledků uvedených v práci lze konstatovat, že nejspolehlivější výsledky z molekulárně biologických metod dávala druhově specifická PCR.

Anglicky

Bacterial strains of genus Lactobacillus from Czech Colection of Dairy Microorganisms (CCDM) were characterized by polyphasic approache which accounts different genotypic and phenotypic properties. In total 35 Lactobacillus strains were analyzed. Strains were analysed using biochemical tests (API 50CH) and molecular genetic methods: species specific PCR, rep-PCR with (GTG)5 primer and by RAPD with M13 primer. Identity 91.4 % (32 strains from 35 analysed) was found out between biochemical tests and species specific PCR. Strains of species Lactobacillus helveticus were identified mainly. From the results it follows that species specific PCR enabled to obtain most reliable results from molecular biology methods used.

Návaznosti

QF3169, projekt VaV
Název: Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů bakterií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin
1G46045, projekt VaV
Název: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů bakterií mléčného kvašení