D 2008

Molekulární typizace bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora

DUŠKOVÁ, Marta, Alena ŠPANOVÁ, Vladimír DRÁB a Bohuslav RITTICH

Základní údaje

Originální název

Molekulární typizace bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora

Název anglicky

Molecular typization of bacteria of Lctobacillus genera

Autoři

DUŠKOVÁ, Marta (203 Česká republika), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Vladimír DRÁB (203 Česká republika) a Bohuslav RITTICH (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Brno, XXXVIII. Lenfeldovy a Hoklovy dny, od s. 102-105, 4 s. 2008

Nakladatel

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00051086

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-7305-049-8

Klíčová slova anglicky

Lactobacillus; rep-PCR; RAPD;

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 4. 4. 2012 18:56, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Anotace

V originále

Rep-PCR s primerem (GTG)5 a RAPD s primerem M13 byly použity pro typizaci vybraných bakteriálních kmenů rodu Lactobacillus České sbírky mlékárenských mikroorganismů (CCDM)Laktoflora. Rep-PCR s primerem (GTG)5 byla vhodnější než RAPD s primerem M13.

Anglicky

PCR based methodswereused for identification of lactobacilli of Collection of Milk Cultures Laktoflora. The aim was to compare rep-PCR with primer (GTG)5 and RAPD with primer M13 in typization lactobacilli strains. It appeared that better enable the analysis to include strains of species (GTG)5 typization than RAPD with M13 primer.

Návaznosti

1G46045, projekt VaV
Název: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů bakterií mléčného kvašení
2B06053, projekt VaV
Název: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny