TKÁČIKOVÁ, Jana. Kontaminace zemědělských půd (Agricultural land contamination). In Právní aspekty odstraňování ekologických zátěží s důrazem na staré zátěže a právní aspekty ochrany přírody. Brno: Masarykova univerzita, 2007, p. 74 - 81. ISBN 978-80-210-4510-1.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Kontaminace zemědělských půd
Name in Czech Kontaminace zemědělských půd
Name (in English) Agricultural land contamination
Authors TKÁČIKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor).
Edition Brno, Právní aspekty odstraňování ekologických zátěží s důrazem na staré zátěže a právní aspekty ochrany přírody, p. 74 - 81, 8 pp. 2007.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 50500 5.5 Law
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14220/07:00034572
Organization unit Faculty of Law
ISBN 978-80-210-4510-1
Keywords in English contamination; agricultural land; risk substances and elements; fertilizers; sludges; sediments
Tags agricultural land, contamination, fertilizers, risk substances and elements, sediments, sludges
Tags International impact
Changed by Changed by: Mgr. Marie Zejdová, učo 2159. Changed: 6/4/2010 08:57.
Abstract
Kvalita zemědělské půdy a stupeň jejího znečištění má úzkou vazbu na zdraví zvířat, bezpečnost potravin, zdraví člověka i ostatní složky životního prostředí. Příčinou kontaminace zemědělské půdy rizikovými látkami a prvky jsou jak přirozené pochody, tak lidská činnost. Zákon o hnojivech reguluje látky, zejména co do složení, jejichž aplikace na zemědělskou půdu je na jedné straně žádoucí, na druhé straně však může, nejsou-li dány jasné mantinely, být zdrojem kontaminace zemědělské půdy.
Abstract (in English)
The quality og agricultural land and soil and the degree of its contamination is closely realted to the well-being of animals, food safety, human health and other environmental components. The contamination of agricultural land is generally caused by both natural processes and human activity. The Act on Fertilizers regulates substances and their composition presumably desirable to be applicated to agricultural ladn; however if the legal limits are not observe precisely, the substances could cause significant contamination of agricultural land.
PrintDisplayed: 12/9/2024 19:33