ONDRÁŠKOVÁ, Karla. Podreczniki dla szkol srednich po aksamitnej rewolucji - ideal i rzeczywistosc. In Miedzy szkola i uniwersytetem. Odbiorcy w nowych podrecznikach dla reformujacej sie szkoly. 1. vyd. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie Studia Polonistyczne, 2008, s. 213-218. ISBN 978-83-88176-96-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Podreczniki dla szkol srednich po aksamitnej rewolucji - ideal i rzeczywistosc
Název česky Učebnice pro střední školy po sametové revoluci - Ideál a skutečnost
Název anglicky Textbooks for the Upper Secondary Schools after Velvet Revolution - the ideal and the reality
Autoři ONDRÁŠKOVÁ, Karla (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Poznań, Miedzy szkola i uniwersytetem. Odbiorcy w nowych podrecznikach dla reformujacej sie szkoly, od s. 213-218, 6 s. 2008.
Nakladatel Wydawnictwo Poznańskie Studia Polonistyczne
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/08:00034690
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-83-88176-96-8
Klíčová slova anglicky secondary school - textbook of the Czech language - middle school reform - state leaving exam
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 12. 2. 2009 17:50.
Anotace
Autorka se zabývá obavami učitelů českého jazyka v době vzdělávací reformy v České republice. Zaměřuje se na učebnice českého jazyka a na plánované zavádění nové státní maturitní zkoušky, která má za úkol ověřit znalosti absolventů střední školy. Charakterizuje současné učebnice, způsob výuky na středních školách a dosavadní realizaci maturitní zkoušky. O reformě školství a zavádění státní maturity se diskutuje. Všímá si podobností a rozdílů v přístupu učitelů ve vztahu k výuce a ověřování znalostí v Česku a Polsku. Omezený prostor nedovoluje hlouběji srovnávat českou situaci s právě probíhajícími obdobnými procesy v polském školství.
Anotace anglicky
The autor discusses the concerns of teachers of the czech language at the time of the educational reform in the Czech Republic. New textbooks for the Czech language, procedures in carrying out examinations and knowledge verification (new secondary school leaving examinations) are characterized and their influence upon the teaching and learning process in new remodeled schools is discussed. Similarities and differences in the approach adopted by teachers in relation to examination tests in Czech, priorities in language teaching, the place of curricula in planning, only marginally outlined because of the limited space, make the Polish leader draw comparisons with similar processes currently taking place in Polish schools.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 21:58