GOŇCOVÁ, Marta. Občan v moderní demokracii. In Perspektívy výchovy k občianstvu po vstupe SR do EU. Bratislava: FTVŠ UK, 2004, s. 31-36, 5 s. ISBN 80-89075-24-X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Občan v moderní demokracii
Název česky Občan v moderní demokracii
Název anglicky The Citizen in Modern Democracy
Autoři GOŇCOVÁ, Marta (203 Česká republika, garant).
Vydání Bratislava, Perspektívy výchovy k občianstvu po vstupe SR do EU, od s. 31-36, 5 s. 2004.
Nakladatel FTVŠ UK
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/04:00034723
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-89075-24-X
Klíčová slova anglicky Regionalism; nationalism; europeanism; cosmopolitism
Štítky cosmopolitism, Europeanism, Nationalism, regionalism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Marta Goňcová, CSc., učo 565. Změněno: 7. 1. 2010 11:16.
Anotace
Vytváření nového světového řádu v důsledku globalizace, i události po 11. září, nutí Ameriku i Evropu znovu definovat národní identitu, i pojetí demokracie. Amerika posiluje nacionalizmus, staví se do pozice strážce světové demokracie. Kritici tohoto pojetí upozorňují na nebezpečí občanské války, dokonce i na nebezpečí fašizmu. Evropa má nové problémy: rozšíření, migraci, přípravu nové ústavy. Formuje se regionalizmus, nacionalizmus, evropanství, snad i kosmopolitismus. Je nutné vytvořit prostor pro participaci na moci- nejenom institucionální, ale i pro aktivity občanů. Je to jediná cesta k vytvoření evropské občanské společnosti
Anotace anglicky
The formation of new world order as the result of globalisation, as well as what happened after 11th September, force both America and Europe to re-define national identity and conception of democracy. America strengthens nationalism and presents itself as the guard of world democracy. Those who are opposed to this warn of the risk of civil war, or even of fascism. Europe has got new problems: enlargement, migration, and constitution. Regionalism, nationalism, europeanism, and maybe cosmopolitism are on the rise. It is essential to create space for participation in power, not only institutionally, but also for citizens activity. It is the only way to European civic society.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 20:32