J 2009

Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně

PETROVÁ, Jana a Halina MATĚJOVÁ

Základní údaje

Originální název

Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně

Název anglicky

Consumption of special diets among university students in Brno

Autoři

PETROVÁ, Jana (203 Česká republika) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2009, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/09:00034729

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

nutrition;vegetarian;vegan;macrobiotic;diet;university student

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 22. 6. 2009 15:15, MVDr. Halina Matějová

Anotace

V originále

Ve světě se vyskytuje mnoho různých alternativních způsobů stravování, z nichž většina je zaměřena na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původů. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o alternativní způsoby stravování, zejména u mladé generace, bylo cílem práce zjistit výskyt těchto způsobů stravování u studentů VŠ v Brně.Dále byly porovnány stravovací zvyklosti, zjišťovány důvody a postoje studentů k alternativním způsobům stravování. Nejčastěji bylo zastoupeno vegetariánství (3,5 %) z 516 oslovených studentů brněnských vysokých škol. Důvody , které vedly respondenty ke změně způsobů stravování bylo zdravotní hledisko, soucit se zvířaty a chuťová averze.

Anglicky

The aim of the study was to find out the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno by the questionnaires. In this study are mentioned students motives and atttitudes to alternative nutrition. An important part of this study was comparing eating habits of the alternative consumed students and the students who consumed conventional mixed meals. These results showed, that the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno was 16,1 % and the most frequently represented alternative nutrition trend was vegetarianism (3,5 %).