2009
Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně
PETROVÁ, Jana a Halina MATĚJOVÁZákladní údaje
Originální název
Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně
Název anglicky
Consumption of special diets among university students in Brno
Autoři
PETROVÁ, Jana (203 Česká republika) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, garant)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2009, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/09:00034729
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
nutrition;vegetarian;vegan;macrobiotic;diet;university student
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 22. 6. 2009 15:15, MVDr. Halina Matějová
V originále
Ve světě se vyskytuje mnoho různých alternativních způsobů stravování, z nichž většina je zaměřena na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původů. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o alternativní způsoby stravování, zejména u mladé generace, bylo cílem práce zjistit výskyt těchto způsobů stravování u studentů VŠ v Brně.Dále byly porovnány stravovací zvyklosti, zjišťovány důvody a postoje studentů k alternativním způsobům stravování. Nejčastěji bylo zastoupeno vegetariánství (3,5 %) z 516 oslovených studentů brněnských vysokých škol. Důvody , které vedly respondenty ke změně způsobů stravování bylo zdravotní hledisko, soucit se zvířaty a chuťová averze.
Anglicky
The aim of the study was to find out the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno by the questionnaires. In this study are mentioned students motives and atttitudes to alternative nutrition. An important part of this study was comparing eating habits of the alternative consumed students and the students who consumed conventional mixed meals. These results showed, that the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno was 16,1 % and the most frequently represented alternative nutrition trend was vegetarianism (3,5 %).