D 2008

Identification of bacterial strains of species Lactococcus lactis in hard cheese using PCR

ŠPANOVÁ, Alena, Jitka HERZOGOVÁ a Bohuslav RITTICH

Základní údaje

Originální název

Identification of bacterial strains of species Lactococcus lactis in hard cheese using PCR

Název česky

dentifikace kmenů bakterií druhu Lactococcus lactis v tvrdých sýrech pomocí PCR

Autoři

ŠPANOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant), Jitka HERZOGOVÁ (203 Česká republika) a Bohuslav RITTICH (203 Česká republika)

Vydání

Brno, 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15, od s. 791-792, 2 s. 2008

Nakladatel

VUT Brno, Chemická fakulta

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.593

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00027570

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISSN

Klíčová slova anglicky

cheese; Lactococcus lactis; P(HEMA-co-EDMA); PCR;

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 1. 2009 15:58, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Anotace

V originále

PCR-ready DNA was isolated from different type of cheese using magnetic microspheres P(HEMA-co-EDMA) containing carboxyl groups in the presence of high concentrations of PEG 6000 and NaCl. The quality of extracted DNA was checked by PCR amplification. Species-specific PCR primers PALA4 and PALA14 (targeted on acm A gene encoding N-acetylmuramidase specific to Lactococcus lactis, 1131 bp long PCR products ) were used for the identification of Lactococcus lactis species with success.

Česky

DNA v kvalitě vhodné pro PCR byla izolována z různých typů sýrů pomocí magnetického nosiče P(HEMA-co-EDMA) pokrytého karboxylovými skupinami v přítomnosti vysokých koncentrací PEG 6000 a NaCl. Kvalita izolované DNA byla ověřena pomocí PCR. Druhově specifické primery PALA4 a PALA14 (pro amplifikaci acm A genu kódujícího N-acetylmuramidázu specifickou pro Lactococcus lactis, 1131 bp dlouhé PCR produkty ) byly úspěšně použity pro identifikaci druhu Lactococcus lactis.

Návaznosti

MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
1G57037, projekt VaV
Název: Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin