GALVAS, Milan. Sanctions in Czech Labour Law. In Theoretical and Practical Aspects in Poland and the Czech Republic. Brno-Bialystok: Právnická fakulta MU, 2008, 9 pp. ISBN 978-80-210-4768-6.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Sanctions in Czech Labour Law
Name in Czech Sankce v českém pracovním právu
Authors GALVAS, Milan (203 Czech Republic, guarantor).
Edition Brno-Bialystok, Theoretical and Practical Aspects in Poland and the Czech Republic, 9 pp. 2008.
Publisher Právnická fakulta MU
Other information
Original language English
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 50500 5.5 Law
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14220/08:00034803
Organization unit Faculty of Law
ISBN 978-80-210-4768-6
Keywords in English Sanctions; Labour Law
Tags Labour law, Sanctions
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Marie Zejdová, učo 2159. Changed: 2/4/2010 15:38.
Abstract
The labour law is a branch of law connected with the state economy. Its construction is important for the efficiency of the economy. One of the key questions is the notion and impact of an elementary function of the labour law, the protective function. Each branch of law is based on some elementary ideas of the legislator relating the necessity of regulation and the objectives that should be achieved. In this sense the main purpose of the labour law is to enable the reasonable organisation of work at an employer when securing the protection of an employee who is considered as more disadvantaged party of a labour relationship. Certain idea of the necessity of protection of an employee has inspired the legislator when creating the labour law sanctions. The enforcement of certain behaviour is secured by both the civil law sanctions (compensation for damages, nonvalidity) and the administrative law sanctions (fines, additional premium).
Abstract (in Czech)
Pracovní právo je právní odvětví, které se bezprostředně dotýká ekonomiky příslušné země a jeho konstrukce je významná pro efektivnost hospodářství. Jednou z klíčových otázek je v této souvislosti pojetí a působení základní funkce pracovního práva, funkce ochranné. Ochranná funkce je nejdůležitější pracovněprávní funkcí, dalo by se jen s malou nadsázkou říci, že je to výraz pracovního práva jako takového. Každé právní odvětví je budováno na základních myšlenkách (představách) zákonodárce o potřebě úpravy a o cílích, ke kterým má toto právní odvětví směřovat. V tomto smyslu je cílem pracovní práva především chránit zaměstnance, jako strany ve vztahu práce z různých hledisek slabší. Pod vlivem potřeby uvedené ochrany pak přistupoval zákonodárce i ke konstrukci pracovně právních sankcí. Vynucování určitého chování je tu zabezpečeno nejen sankcemi civilněprávními (náhrada škody či neplatnost), ale rovněž sankcemi administrativními (pokuty, přirážky k pojistnému).
PrintDisplayed: 26/4/2024 05:17