2008
Nutrition friendly schools initiative: Nový program Světové zdravotnické organizace
FIALOVÁ, JanaZákladní údaje
Originální název
Nutrition friendly schools initiative: Nový program Světové zdravotnické organizace
Název anglicky
Nutrition friendly schools initiative: A new programme of the World health organization
Autoři
FIALOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant)
Vydání
Hygiena : časopis pro ochranu a podporu zdraví, Praha, Státní zdravotní ústav, 2008, 1802-6281
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/08:00034830
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
NFSI;nutrition;children;school and health;obesity;lifestyle
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 2. 2. 2009 22:40, Mgr. Jana Fialová, Ph.D.
V originále
Článek představuje nový program Světové zdravotnické organizace nazvaný Nutrition Friendly School Initiative a ukazuje jeho souvislost s dalšími podobnými mezinárodními i národními aktivitami. Cílem nové iniciativy je vytvořit prostředí, které umožní školám ve spolupráci s rodiči a dalšími subjekty vzdělávat a vychovávat děti ke zdravému životnímu stylu a tím předcházet stále častějšímu výskytu obezity a souvisejících nemocí. Zárukou efektivnosti této iniciativy by měly být nástroje v podobě akreditace škol spolu s následnými pravidelnými evaluacemi.
Anglicky
The new programme of WHO named Nutrition Friendly School Initiative (NFSI) is presented in our review. There is discussed its relation to similar activities at both international and national levels. The aim of the new initiative is to provide a friendly and enabling environment for schools in close cooperation with parents and other keepholders to educate children to adopt the overall healthy lifestyle and thus to prevent an ever more frequent incidence of obesity and nutrition-related diseases and ill health. The efficiency of this initiative will be ensured by tools such as the accreditation of schools and consequent periodical evaluations.