JANÍKOVÁ, Andrea, Kateřina STAŇO KOZUBÍK, Boris TICHÝ, Jana ŠUPÍKOVÁ, Jiří NEUBAUER, Šárka POSPÍŠILOVÁ, Zdeněk KRÁL, Jozef MICHALKA, Ingrid VÁŠOVÁ a Jiří MAYER. VYUŽITÍ TENKOJEHLOVÉ ASPIRACE UZLINY V ANALÝZE GENOVÉ EXPRESE PACIENTŮ S FOLIKULÁRNÍM LYMFOMEM. In Transfuze a hematologie dnes 2008; 14: (Suppl 2) 89. XV.Česko-slovenský hematologický a transfuziologický sjez 2008, 2008, s. 89. ISSN 1213-5763.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název VYUŽITÍ TENKOJEHLOVÉ ASPIRACE UZLINY V ANALÝZE GENOVÉ EXPRESE PACIENTŮ S FOLIKULÁRNÍM LYMFOMEM
Autoři JANÍKOVÁ, Andrea, Kateřina STAŇO KOZUBÍK, Boris TICHÝ, Jana ŠUPÍKOVÁ, Jiří NEUBAUER, Šárka POSPÍŠILOVÁ, Zdeněk KRÁL, Jozef MICHALKA, Ingrid VÁŠOVÁ a Jiří MAYER.
Vydání Transfuze a hematologie dnes 2008; 14: (Suppl 2) 89, s. 89-89, 2008.
Nakladatel XV.Česko-slovenský hematologický a transfuziologický sjez 2008
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1213-5763
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Andrea Janíková, Ph.D., učo 1127. Změněno: 29. 1. 2009 10:19.
Anotace
ÚVOD: Stanovení profilu genové exprese DNA čipy je moderní metoda studia molekulární podstaty nádorů. Dostupnost vzorků při stanovení diagnózy je však výrazně omezená, neboť většina pacientů přichází do center s možností vyšetření DNA čipy po jinde provedené biopsii. Rebiopsie je nepřijatelná a formalinem ošetřené vzorky suboptimální. Aspirace tkáně z postižené uzliny tenkou jehlou (FNA= fine needle aspiration) je bezpečný a minimálně invazivní výkon. Vzorek získaný FNA je však relativně malý a může dojít k chybnému odběru nenádorové tkáně. Cílem naší pilotní práce bylo ověřit možnosti FNA pro získání vzorků k DNA čipové analýze u pacientů s folikulárním lymfomem (FL). METODY: FNA pod kontrolou ultrazvuku (UZV) byla provedena z periferní lymfadenopatie pacientů s nově diagnostikovaným FL. Materiál byl ihned fixován RNALaterem. Současně byly odebrány vzorky na cytologický průkaz lymfoidních respektive t(14;18)-pozitivních buněk FISH a PCR. Kvalita RNA byla ověřena přístrojem Agilent Bioanalyzer 2100. Kvalitní RNA byla lineárně amplifikována, fluorescenčně označena a hybridizována na speciální DNA čipy složené ze sond pro asi 3000 vybraných genů. VÝSLEDKY: Bylo provedeno 10 UZV-FNA obvykle ze 4-5 vpichů, přičemž kvalita RNA byla s výjimkou jediného pacienta výborná (RIN>8) a množství pro DNA čipové vyšetření dostatečné. V 9/10 vzorků byly prokázány lymfoidní elementy a v 8/10 případů buňky nesoucí t(14;18) jako marker FL. Profil genové exprese FL z FNA (n=8; s kvalitní RNA a diagnostickým materiálem) se nelišil od vzorků FL získaných klasickou biopsií (n=17). ZÁVĚRY: Z pilotní studie je zřejmé, že tenkojehlová aspirace uzliny je elegantní alternativou získání kvalitních vzorků na vyšetření profilu genové exprese DNA čipy.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:05