BULIK, Oliver a Alena BULIKOVÁ. Příprava nemocných s poruchou hemostázy ke stomatochirurgickým výkonům. Vnitření lékařství. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2008, roč. 54, č. 4, s. 415-420. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příprava nemocných s poruchou hemostázy ke stomatochirurgickým výkonům
Název anglicky Preparation of patients with haemostasis disorder for dental surgery
Autoři BULIK, Oliver (203 Česká republika, garant) a Alena BULIKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Vnitření lékařství, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2008, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00035011
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky dental care; bleeding disorder; anticoagulant treatment
Štítky anticoagulant treatment, bleeding disorder, dental care
Změnil Změnila: Ing. Alena Franková, učo 619. Změněno: 2. 4. 2010 10:10.
Anotace
Většina lidí v průběhu svého života potřebuje stomatologické ošetření. U nemocných do té doby zdánlivě zdravých to může být situace, při níž dojde ke zjištění vrozeného krvácivého onemocnění. U nemocných s již známou krvácivou diatézou to je situace, která vyžaduje dobrou interdisciplinární spolupráci. Nejčastěji jsou mez pacienty s poruchou krevního srážení ošetřováni nemocní s antikoagulační léčbou. Naprostá většina z nich však nevyžaduje přerušení léčby, jen znalost aktuální terapeutické hladiny INR a náležitou odbornou erudici stomatologa. Jiná situace je u nemocných se závažnou poruchou krevního srážení. Tito vyžadují nejen speciální stomatologické ošetření u zubních extrakcí, ale i celoživotní stomatologickou péči. Lze určit i nemocné, u nichž není možné pouhé ambulantní ošetření, ale je nutná i několikadenní hospitalizace, a to i v případě jednoduchýách extrakcí zubů. Mezi ně patří zejména nemocní s hemofilií a inhibitorem, pacienti s mnohočetnou či chirurgickou extrakcí a dále pacienti s poruchou hemostázy na více úrovních.
Anotace anglicky
Most people need some dental care during their lifetime. It might be the point when a bleeding disorder is detected in patients who seemed to have apparently been healthy by this time. In patients with known bleeding tendency this situation can call for good interdisciplinary collaboration. Patients with anticoagulation treatment are involved among those ones with heamostatic problems. Nevertheless, they mostly do not have to interrupt their therapy. They just have to know their actual INR therapeutic level and, they need a stomatologist with appropriate erudition. The situation in patients with a severe haemostatic bleeding disorders is different. These patients need not only special procedure in dental extractions but also a lifelong dental care. There is a group of patients in whom mere outpatient treatment is not possible but in whom a several-day hospitalization is necessary. Those are the patients with haemophilia and inhibitor, patients with multpile or surgical extraction and those ones with multiple haemostasis impairment.
Návaznosti
1M0528, projekt VaVNázev: Stomatologické výzkumné centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Stomatologické výzkumné centrum
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:55