SKÁLOVÁ, Kateřina, Klára MACKOVÁ, Jana SMEJKALOVÁ a Jaroslav MICHÁLEK. Nová generace dendritických buněk pro klinické aplikace v onkologii. In Bioimplantologie 2009, sborník přednášek. 2009. ISBN 978-80-7392-090-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nová generace dendritických buněk pro klinické aplikace v onkologii
Název anglicky New generation of dendritic cells for clinical application in oncology
Autoři SKÁLOVÁ, Kateřina, Klára MACKOVÁ, Jana SMEJKALOVÁ a Jaroslav MICHÁLEK.
Vydání Bioimplantologie 2009, sborník přednášek, 2009.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7392-090-6
Klíčová slova česky dendritické buňky, imunoterapie, protinádorové vakcíny, IL-12
Klíčová slova anglicky dendritic cells; immunotherapy; cancer vaccines; IL-12
Štítky cancer vaccines, dendritic cells, IL-12, Immunotherapy
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Vopěnková, Ph.D., učo 106385. Změněno: 5. 10. 2010 12:22.
Anotace
Dendritické buňky jsou jako antigen prezentující buňky schopné prezentovat nádorový antigen a indukovat tak imunitní odpověď organizmu proti nádoru. Jsou tedy vhodným zdrojem pro produkci protinádorových vakcín. Nejvhodnějším typem pro klinickou aplikaci jsou podle posledních poznatků dendritické buňky produkující ve velké míře interleukin-12 (IL-12), který podporuje protinádorovou imunitní reakci, a naopak v malém množství IL-10, který způsobuje toleranci imunitního systému. Dendritické buňky jsou v průběhu kultivace naloženy nádorovým antigenem a podány pacientovi ještě v průběhu maturace. Tento nový přístup ve vakcinaci umožňuje stimulovat imunitní reakci přímo in vivo.
Anotace anglicky
Dendritic cells as antigen-presenting cells are able to present tumour antigen and induce immune respons of the organism against the tumour. They are though sufficient source for cancer vaccines production. Acoording to most recent knowledge, most suitable type for clinical application are dendritic cells producing interleukin 12 (IL-12) in high levels and low levels of IL-10. IL-12 supports anti-tumour immune response, whereas IL-10 causes tolerance of the immune system. Dendritic cells are during the cultivation loaded with tumour-antigen and administered to the patient during their maturation. This new access in vaccination enables stimulation of the immune reaction in vivo.
Návaznosti
2B06058, projekt VaVNázev: Bezpečná biotechnologie alotransplantovaných hematopoetických kmenových buněk u vybraných solidních a hematologických nádorů jako adoptivní imunoterapie (Akronym: NPVII11001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Bezpečná biotechnologie alotransplatovaných hematopoetických kmenových buněk u vybraných solidních a hematologických nádorů jako adoptivní imunoterapie
2B08066, projekt VaVNázev: Studium léčebných možností diabetes mellitus 1. typu jako geneticky determinované metabolické choroby s využitím nových imunoterapeutických postupů
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 20:38