PECINA, Pavel a Lucie ZORMANOVÁ. Metody a formy aktivní práce žáků v teorii a praxi. Brno: Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2009, 147 s. svazek číslo 114. ISBN 978-80-210-4834-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metody a formy aktivní práce žáků v teorii a praxi
Název česky Metody a formy aktivní práce žáků v teorii a praxi
Název anglicky The methods and forms of the active work of pupils in the theory and practice
Autoři PECINA, Pavel (203 Česká republika, garant) a Lucie ZORMANOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, 147 s. svazek číslo 114, 2009.
Nakladatel Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/09:00035520
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-4834-8
Klíčová slova česky Aktivita žáků, samostatnost, tvořivost, metody a formy aktivní práce žáků, problémová metoda.
Klíčová slova anglicky activitypupils autonomy creativity methods and forms of the active work of pupils problem method
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Pavel Pecina, Ph.D., učo 20597. Změněno: 30. 9. 2009 11:03.
Anotace
Předložená studie je věnována problematice výukových metod se zaměřením na metody aktivní práce žáků. Studii autoři pojali jako projekt, který by měl svou formou zpracování posloužit širšímu okruhu čtenářů, nejet teoretikům z oblasti pedagogiky ale zejména pedagogům z praxe na všech stupních škol. První kapitola je zaměřena na vysvětlení důležitých pojmů z teorie učební aktivity žáků. Aktivita je zde řešena i z genderového hlediska. Neopomenuta byla i motivace k aktivní činnosti. Druhá nejrozsáhlejší kapitola je věnována metodám aktivní práce žáků. V rámci této části byly řešeny otázky předností i rezerv těchto postupů. Pozornost byla věnována metodám využitelným ve výuce na základních a středních školách. Přínos této části práce spatřujeme zejména v uvedení upraveného členění výukových metod, které se může stát předmětem diskuse odborníků, kteří se touto problematikou zabývají. U každé metody jsou také uvedeny konkrétní příklady možného využití v praxi. Předmětem zájmu třetí kapitoly jsou otázky související se zaváděním a realizací metod aktivní práce žáků ve výuce. V poslední čtvrté kapitole jsou uvedeny konkrétní ukázky metodických listů a několik praktických námětů pro výuku, což může být inspirací pro pedagogy v praxi pro tvorbu vlastních projektů výuky s nasazením metod aktivní práce žáků.
Anotace anglicky
Study is devoted to the issue of teaching methods with a focus on methods of the active work of pupils. The study authors took as a project, which should form the processing of their wider serve readers, not only theoreticians in the field of education but mainly teachers of all levels school. The first chapter is focused on the explanation of important terms of the theory of learning activities of students. Activity is addressed from a gender perspective. We also described the motivation for the activity. The second largest chapter is devoted to methods of the active work of pupils. In this part we deal with the priority issues and the provisions of these procedures. Attention has been devoted to useful methods in teaching at primary and secondary schools. Contribution of this part of the work we see mainly in modification of classification of teaching methods, which may get started debate of experts who deal with this issue. For each method is also provided concrete examples of possible use in practice. Third chapter is deal with the implementation methods of the active work of students in the tuition. In the last fourth chapter are presented concrete examples of methodological sheets and a few practical ideas for teaching, which may be the inspiration for educators in practice to write their own projects with the using of teaching methods which develop the active work of pupils.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:24