2009
Specificity and affinity studies in lectin/ carbohydrate interactions
ŠULÁK, Ondřej, Emile LAMEIGNERE, Michaela WIMMEROVÁ a Anne IMBERTYZákladní údaje
Originální název
Specificity and affinity studies in lectin/ carbohydrate interactions
Název česky
Studium specifity a afinity lektin/sacharidových interakcí
Autoři
ŠULÁK, Ondřej (203 Česká republika), Emile LAMEIGNERE (250 Francie), Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Anne IMBERTY (250 Francie)
Vydání
35. vyd. UK, Carbohydrate Chemistry, od s. 356-371, 16 s. SPR Carbohydrate Chemistry, Vol. 35, 2009
Nakladatel
The Royal Society of Chemistry 2009
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Kód RIV
RIV/00216224:14310/09:00035557
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-1-84755-880-0
UT WoS
000332290700014
Klíčová slova česky
lektiny;ITC;SPR; fluorescence;NMR;interaction
Klíčová slova anglicky
lectins; ITC; SPR; fluorescence; NMR; interaction
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 24. 6. 2020 09:53, Mgr. Marie Šípková, DiS.
V originále
Lectins are ubiquitous carbohydrate-binding proteins, characterized by their specificity recognition towards complex oligosaccharides and their non-immune origin.Their ability to distinguish oligosaccharides is central to many biological processes involving cell communication. They also play a role in many diseases being involved in cancer development and metastasis, inflammation and host-pathogen recognition. If recently characterized bacterial lectins display higher affinity for their target with Kd for monosaccharides in the micromolar range,3 lectin-carbohydrate interactions are more often characterized by rather low affinity, which is generally compensated by the presence of several binding sites, resulting in avidity or velcro effect. The development of fast and effective methods for determining lectin affinity and specificity has been hampered by the technical problem of obtaining sufficient amount of pure and well characterized oligosaccharides.
Česky
Rewiew o současných možnostech studia lektin/sacharidových interakcí.
Návaznosti
LC06030, projekt VaV |
| ||
MSM0021622413, záměr |
|