PALÍKOVÁ, Irena, Jan HEINRICH, Petr BEDNÁŘ, Petr MARHOL, Vladimír KŘEN, Ladislav CVAK, Kateřina VALENTOVÁ, Filip RŮŽIČKA, Veronika HOLÁ, Milan KOLÁŘ, Vilím ŠIMÁNEK a Jitka ULRYCHOVÁ. Constituents and Antimicrobial Properties of Blue Honeysuckle: A Novel Source for Phenolic Antioxidants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. WASHINGTON: AMER CHEMICAL SOC, 2008, roč. 56, č. 24, s. 11883-11889. ISSN 0021-8561.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Constituents and Antimicrobial Properties of Blue Honeysuckle: A Novel Source for Phenolic Antioxidants
Název česky Antimikrobiální vlastnosti plodů zimolezu: nový zdroj fenolových antioxidantů
Autoři PALÍKOVÁ, Irena (203 Česká republika), Jan HEINRICH (203 Česká republika), Petr BEDNÁŘ (203 Česká republika), Petr MARHOL (203 Česká republika), Vladimír KŘEN (203 Česká republika), Ladislav CVAK (203 Česká republika), Kateřina VALENTOVÁ (203 Česká republika), Filip RŮŽIČKA (203 Česká republika, garant), Veronika HOLÁ (203 Česká republika), Milan KOLÁŘ (203 Česká republika), Vilím ŠIMÁNEK (203 Česká republika) a Jitka ULRYCHOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Journal of Agricultural and Food Chemistry, WASHINGTON, AMER CHEMICAL SOC, 2008, 0021-8561.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.562
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00035773
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000261802400046
Klíčová slova česky Lonicera caerulea var. kamtschatica; analýza potravin; lipidy; cukry; organické kyseliny; anthokyaniny; antimicrobiální účinek
Klíčová slova anglicky Lonicera caerulea var. kamtschatica; nutrition analyses; lipids; sugars; organic acids; anthocyanins; antimicrobial effect
Štítky anthocyanins, antimicrobial effect, lipids, Lonicera caerulea var. kamtschatica, nutrition analyses, organic acids, sugars
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Filip Růžička, Ph.D., učo 1100. Změněno: 25. 6. 2009 10:14.
Anotace
The fruit of Lonicera caerulea L. (blue honeysuckle; Caprifoliaceae) and its phenolic fraction were analyzed for nutrients and micronutrients. The phenolic fraction was prepared from berries percolated with 0.1% H3PO4 and SPE using Sepabeads SP207. The sugar and lipid content was analyzed by HPLC and GC-MS. The total content of anthocyanins was determined using the pH differential absorbance method and aliphatic acids by capillary electrophoresis. mu LC-MS/MS was used for determination of cyanidin-3-glucoside (the predominant anthocyanin), 3,5-diglucoside, and 3-rutinoside, paeonidin-3-glucoside, 3,5-diglucoside, and 3-rutinoside, delphinidin-3-glucoside and 3-rutinoside, pelargonidin-3-glucoside, 3,5-diglucoside, and 3-rutinoside, quercetin, its 3-glucoside, and 3-rutinoside, epicatechin, protocatechuic, gentisic, ellagic, ferulic, caffeic, chlorogenic, and coumaric acids.
Anotace česky
Plody Lonicera caerulea L. (blue honeysuckle; Caprifoliaceae) a jeho fenolické frakce byly analyzovány pomocí HPLC and GC-MS. Celkový obsah anthokyaninů byl zjištěn pomocí metody pH differential absorbance a alifatické kyseliny pomocí kapilární elektroforézy. mu LC-MS/MS byl použit pro stanovení cyanidin-3-glukosid (hlavní anthocyanin), 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, paeonidin-3-glukosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, delphinidin-3-glukosid, a 3-rutinosid, pelargonidin-3-glucosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinoside, quercetin, její 3-glukoside, a 3-rutinosid, epikatechin, protokatechuová, gentisová, ellagová, ferulová, kávová, chlorgennová a kumarová kyselina. Plody i jejich fenolickáé frakce účinně redukovaly tvorbu biofilmu i adhezi Candida parapsilosis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterococcus faecalis a Streptococcus mutans na umělé povrchy.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 03:51