J 2008

Constituents and Antimicrobial Properties of Blue Honeysuckle: A Novel Source for Phenolic Antioxidants

PALÍKOVÁ, Irena, Jan HEINRICH, Petr BEDNÁŘ, Petr MARHOL, Vladimír KŘEN et. al.

Základní údaje

Originální název

Constituents and Antimicrobial Properties of Blue Honeysuckle: A Novel Source for Phenolic Antioxidants

Název česky

Antimikrobiální vlastnosti plodů zimolezu: nový zdroj fenolových antioxidantů

Autoři

PALÍKOVÁ, Irena (203 Česká republika), Jan HEINRICH (203 Česká republika), Petr BEDNÁŘ (203 Česká republika), Petr MARHOL (203 Česká republika), Vladimír KŘEN (203 Česká republika), Ladislav CVAK (203 Česká republika), Kateřina VALENTOVÁ (203 Česká republika), Filip RŮŽIČKA (203 Česká republika, garant), Veronika HOLÁ (203 Česká republika), Milan KOLÁŘ (203 Česká republika), Vilím ŠIMÁNEK (203 Česká republika) a Jitka ULRYCHOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Journal of Agricultural and Food Chemistry, WASHINGTON, AMER CHEMICAL SOC, 2008, 0021-8561

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.562

Kód RIV

RIV/00216224:14110/08:00035773

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000261802400046

Klíčová slova česky

Lonicera caerulea var. kamtschatica; analýza potravin; lipidy; cukry; organické kyseliny; anthokyaniny; antimicrobiální účinek

Klíčová slova anglicky

Lonicera caerulea var. kamtschatica; nutrition analyses; lipids; sugars; organic acids; anthocyanins; antimicrobial effect

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 6. 2009 10:14, prof. MUDr. Filip Růžička, Ph.D.

Anotace

V originále

The fruit of Lonicera caerulea L. (blue honeysuckle; Caprifoliaceae) and its phenolic fraction were analyzed for nutrients and micronutrients. The phenolic fraction was prepared from berries percolated with 0.1% H3PO4 and SPE using Sepabeads SP207. The sugar and lipid content was analyzed by HPLC and GC-MS. The total content of anthocyanins was determined using the pH differential absorbance method and aliphatic acids by capillary electrophoresis. mu LC-MS/MS was used for determination of cyanidin-3-glucoside (the predominant anthocyanin), 3,5-diglucoside, and 3-rutinoside, paeonidin-3-glucoside, 3,5-diglucoside, and 3-rutinoside, delphinidin-3-glucoside and 3-rutinoside, pelargonidin-3-glucoside, 3,5-diglucoside, and 3-rutinoside, quercetin, its 3-glucoside, and 3-rutinoside, epicatechin, protocatechuic, gentisic, ellagic, ferulic, caffeic, chlorogenic, and coumaric acids.

Česky

Plody Lonicera caerulea L. (blue honeysuckle; Caprifoliaceae) a jeho fenolické frakce byly analyzovány pomocí HPLC and GC-MS. Celkový obsah anthokyaninů byl zjištěn pomocí metody pH differential absorbance a alifatické kyseliny pomocí kapilární elektroforézy. mu LC-MS/MS byl použit pro stanovení cyanidin-3-glukosid (hlavní anthocyanin), 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, paeonidin-3-glukosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, delphinidin-3-glukosid, a 3-rutinosid, pelargonidin-3-glucosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinoside, quercetin, její 3-glukoside, a 3-rutinosid, epikatechin, protokatechuová, gentisová, ellagová, ferulová, kávová, chlorgennová a kumarová kyselina. Plody i jejich fenolickáé frakce účinně redukovaly tvorbu biofilmu i adhezi Candida parapsilosis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterococcus faecalis a Streptococcus mutans na umělé povrchy.