NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ. Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm. Czech J. Food Sci. Praha, 2009, roč. 27, č. 2, s. S354-S356, 3 s. ISSN 1212-1800.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm
Název česky Význam Enterococcuss spp. pro tvorbu biofilmu
Autoři NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ.
Vydání Czech J. Food Sci. Praha, 2009, 1212-1800.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.602
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000269005600112
Klíčová slova česky biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; mléčné výrobky, bakrerie
Klíčová slova anglicky biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; dairy products; bacteria
Štítky bacteria, biofilm, dairy products, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Sylva Koudelková, Ph.D., učo 104141. Změněno: 11. 4. 2012 19:40.
Anotace
The aim of this study was to monitor the capability of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium to form biofilms. Enterococci isolates originated from individual milk, bulk milk samples and environmental swabs obtained at farm level, dairy plant level including semi and final dairy products. Biofilm formation potential was determined by growing the tested strains in glass tubes containing BHI medium. The capability of forming biofilms was detected in 28% of Enterococcus spp. Strains. Higher number of biofilm forming strains of the Enterococcus faecium (33%) than Enterococcus faecalis (28%) has been registered. Isolates obtained at farm level were forming biofilms more often than isolates from plant level and in final products (cheese and curd cheese).
Anotace česky
Cílem této studie bylo sledovat schopnost Enterococcus faecalis a Enterococcus faecium tvořit biofilms. Izoláty enterokoků pocházely z individuálních vzorků mléka, bazénových vzorků mléka a stěrů z prostředí zemědělských podniků, mlékárny, polotovarů a konečných mléčných výrobků. Schopnost tvorby biofilmu byla určena růstem testovaných kmenů ve skleněných zkumavkách obsahujících BHI médiu. Schopnost vytvářet biofilm byla zjištěn u 28 % kmenů Enterococcus spp. Byl zaznamenán vyšší počet biofilm tvořících kmenů Enterococcus faecium (33 %) než Enterococcus faecalis (28 %). Izoláty získané z prostředí farem tvořily biofilm častěji než izoláty pocházející z mlékárny a finálních výrobků (sýrů a tvarohu).
Návaznosti
MSM6215712402, záměrNázev: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin
QF4048, projekt VaVNázev: Biofilmy na technologických zařízeních jako zdroj kontaminace surovin a potravin živočišného původu zdravotně významnými mikroorganismy
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:18