J 2009

Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm

NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm

Název česky

Význam Enterococcuss spp. pro tvorbu biofilmu

Autoři

NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ

Vydání

Czech J. Food Sci. Praha, 2009, 1212-1800

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.602

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000269005600112

Klíčová slova česky

biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; mléčné výrobky, bakrerie

Klíčová slova anglicky

biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; dairy products; bacteria

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 11. 4. 2012 19:40, Ing. Sylva Koudelková, Ph.D.

Anotace

V originále

The aim of this study was to monitor the capability of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium to form biofilms. Enterococci isolates originated from individual milk, bulk milk samples and environmental swabs obtained at farm level, dairy plant level including semi and final dairy products. Biofilm formation potential was determined by growing the tested strains in glass tubes containing BHI medium. The capability of forming biofilms was detected in 28% of Enterococcus spp. Strains. Higher number of biofilm forming strains of the Enterococcus faecium (33%) than Enterococcus faecalis (28%) has been registered. Isolates obtained at farm level were forming biofilms more often than isolates from plant level and in final products (cheese and curd cheese).

Česky

Cílem této studie bylo sledovat schopnost Enterococcus faecalis a Enterococcus faecium tvořit biofilms. Izoláty enterokoků pocházely z individuálních vzorků mléka, bazénových vzorků mléka a stěrů z prostředí zemědělských podniků, mlékárny, polotovarů a konečných mléčných výrobků. Schopnost tvorby biofilmu byla určena růstem testovaných kmenů ve skleněných zkumavkách obsahujících BHI médiu. Schopnost vytvářet biofilm byla zjištěn u 28 % kmenů Enterococcus spp. Byl zaznamenán vyšší počet biofilm tvořících kmenů Enterococcus faecium (33 %) než Enterococcus faecalis (28 %). Izoláty získané z prostředí farem tvořily biofilm častěji než izoláty pocházející z mlékárny a finálních výrobků (sýrů a tvarohu).

Návaznosti

MSM6215712402, záměr
Název: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin
QF4048, projekt VaV
Název: Biofilmy na technologických zařízeních jako zdroj kontaminace surovin a potravin živočišného původu zdravotně významnými mikroorganismy