2009
Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm
NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm
Název česky
Význam Enterococcuss spp. pro tvorbu biofilmu
Autoři
NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ
Vydání
Czech J. Food Sci. Praha, 2009, 1212-1800
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
21101 Food and beverages
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 0.602
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000269005600112
Klíčová slova česky
biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; mléčné výrobky, bakrerie
Klíčová slova anglicky
biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; dairy products; bacteria
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 11. 4. 2012 19:40, Ing. Sylva Koudelková, Ph.D.
V originále
The aim of this study was to monitor the capability of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium to form biofilms. Enterococci isolates originated from individual milk, bulk milk samples and environmental swabs obtained at farm level, dairy plant level including semi and final dairy products. Biofilm formation potential was determined by growing the tested strains in glass tubes containing BHI medium. The capability of forming biofilms was detected in 28% of Enterococcus spp. Strains. Higher number of biofilm forming strains of the Enterococcus faecium (33%) than Enterococcus faecalis (28%) has been registered. Isolates obtained at farm level were forming biofilms more often than isolates from plant level and in final products (cheese and curd cheese).
Česky
Cílem této studie bylo sledovat schopnost Enterococcus faecalis a Enterococcus faecium tvořit biofilms. Izoláty enterokoků pocházely z individuálních vzorků mléka, bazénových vzorků mléka a stěrů z prostředí zemědělských podniků, mlékárny, polotovarů a konečných mléčných výrobků. Schopnost tvorby biofilmu byla určena růstem testovaných kmenů ve skleněných zkumavkách obsahujících BHI médiu. Schopnost vytvářet biofilm byla zjištěn u 28 % kmenů Enterococcus spp. Byl zaznamenán vyšší počet biofilm tvořících kmenů Enterococcus faecium (33 %) než Enterococcus faecalis (28 %). Izoláty získané z prostředí farem tvořily biofilm častěji než izoláty pocházející z mlékárny a finálních výrobků (sýrů a tvarohu).
Návaznosti
MSM6215712402, záměr |
| |
QF4048, projekt VaV |
|