s 2009

Ich bin auch eines schicken Mantels wert. Zum Manteltopos in der griechischen Dichtung, in: Markéta Kulhánková - Kateřina Loudová, Epea pteroenta. Růženě Dostálové k narozeninám.

KULHÁNKOVÁ, Markéta

Základní údaje

Originální název

Ich bin auch eines schicken Mantels wert. Zum Manteltopos in der griechischen Dichtung, in: Markéta Kulhánková - Kateřina Loudová, Epea pteroenta. Růženě Dostálové k narozeninám.

Název česky

I já jsem hoden vkusného pláště. K topu pláště v řecké poezii, in: Markéta Kulhánková - Kateřina Loudová, Epea pteroenta. Růženě Dostálové k narozeninám.

Název anglicky

Even I deserve an Elegant Coat. On the Topos of Coat in Greek Literature, in: Epea pteroenta. Festschrift in Honour of Růžena Dostálová.

Autoři

KULHÁNKOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant)

Vydání

Brno, od s. 191–200, 10 s. 2009

Nakladatel

Host

Další údaje

Jazyk

němčina

Typ výsledku

Editorství tematického sborníku, editorství monotematického čísla odborného časopisu

Obor

Písemnictví, masmedia, audiovize

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14210/09:00035876

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

ISBN

978-80-7294-320-3

Klíčová slova česky

řecká poezie; motiv pláště; žebravá poezie

Klíčová slova anglicky

Greek poetry; the coat-motive; begging poetry

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 25. 6. 2009 14:16, doc. Mgr. et Mgr. Markéta Kulhánková, Ph.D.

Anotace

V originále

Das Thema des Beitrags ist der Manteltopos und "Mantelgedicht" in der griechischen Literatur. Die Studie polemisiert mit der These, dass das Mantelgedicht als Gattung nur in der lateinischen Literatur vorkommt Th. Latzke, Mittellateinisches Jahrbuch 6, 1970, 109-131) und zeigt die Existenz des "Mantelgedichts" und des Manteltopos in der griechischen Literatur des Altertums (Hipponax, Aristophanes, Lukian) und des Mittelalters (Ptochoprodromika, Manuel Philes).

Česky

Téma příspěvku je topos pláště a "Mantelgedicht" v řecké literatuře. Studie polemizuje s tezí, že "Mantelgedicht" jako žánr se vyskytuje jen v latinské literatuře (Th. Latzke, Mittellateinisches Jahrbuch 6, 1970, 109-131) a ukazuje výskyt "Mantelgedicht" a obecně topu pláště v řecké literatuře starověku (Hipponax, Aristofanes, Lukianos) a středověku (Ptochoprodromika, Manuel Files).

Návaznosti

MSM0021622435, záměr
Název: Středisko pro interdisciplinární výzkum starých jazyků a starších fází jazyků moderních
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Středisko pro interdisciplinární výzkum starých jazyků a starších fází jazyků moderních