J 2009

Quantification of Fructo-Oligosaccharides Based on the Evaluation of Oligomer Ratios using an Artificial Neural Network

ONOFREJOVÁ, Lucia, Marta FARKOVÁ a Jan PREISLER

Základní údaje

Originální název

Quantification of Fructo-Oligosaccharides Based on the Evaluation of Oligomer Ratios using an Artificial Neural Network

Název česky

Kvantifikace fruktooligosacharidů založená na vyhodnocení poměrů oligomerů pomocí umělých neuronových sítí

Autoři

ONOFREJOVÁ, Lucia (203 Česká republika), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika) a Jan PREISLER (203 Česká republika, garant)

Vydání

Analytica Chimica Acta, AMSTERDAM, NETHERLANDS, Elsevier, 2009, 0003-2670

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 3.757

Kód RIV

RIV/00216224:14310/09:00029382

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000265333300011

Klíčová slova anglicky

quantification; artificial neural networks (ANN); matrix-assisted laser desorption/ionisation time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS); fructo-oligosaccharides; internal standard

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 27. 6. 2009 23:48, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Anotace

V originále

The application of an internal standard in quantitative analysis is desirable in order to correct for variations in sample preparation and instrumental response. In mass spectrometry of organic compounds, the internal standard is preferably labelled with a stable isotope, such as 18O, 15N or 13C. In this study, a method for the quantification of fructo-oligosaccharides using matrix-assisted laser desorption/ionisation time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS) was proposed and tested on raftilose, a partially hydrolysed inulin with a degree of polymeration 2-7. A tetraoligosaccharide nystose, which is chemically identical to the raftilose tetramer, was used as an internal standard rather than an isotope-labelled analyte. Two mathematical approaches used for data processing, conventional calculations and artificial neural networks (ANN), were compared. The conventional data processing relies on the assumption that a constant oligomer dispersion profile will change after the addition of the internal standard and some simple numerical calculations. On the other hand, ANN was found to compensate for a non-linear MALDI response and variations in the oligomer dispersion profile with raftilose concentration. As a result, the application of ANN led to lower quantification errors and excellent day-to-day repeatability compared to the conventional data analysis. The developed method is feasible for MS quantification of raftilose in the range of 10-750 pg with errors below 7 %. The content of raftilose was determined in dietary cream; application can be extended to other similar polymers. It should be stressed that no special optimisation of the MALDI process was carried out. A common MALDI matrix and sample preparation were used and only the basic parameters, such as sampling and laser energy, were optimised prior to quantification.

Česky

Viz popis v anglickém jazyce.

Návaznosti

GA525/06/0663, projekt VaV
Název: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
LC06035, projekt VaV
Název: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací