2009
Classification of Slovak white wines using artificial neural networks and discriminant techniques
KRUZLICOVA, Dasa, Jan MOCÁK, Branko BALLA, Jan PETKA, Marta FARKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Classification of Slovak white wines using artificial neural networks and discriminant techniques
Název česky
Klasifikace slovenských vín použitím umělých neuronových sítí a diskriminantních technik
Autoři
KRUZLICOVA, Dasa (203 Česká republika), Jan MOCÁK (703 Slovensko), Branko BALLA (703 Slovensko), Jan PETKA (703 Slovensko), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Josef HAVEL (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Food Chemistry, 2008 Elsevier Ltd, 2009, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 3.146
Kód RIV
RIV/00216224:14310/09:00036167
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000259893600046
Klíčová slova anglicky
Artificial neural networks; wine; classification
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 2. 2013 11:58, prof. RNDr. Josef Havel, DrSc.
V originále
This work demonstrates the possibility to use artificial neural networks (ANN) for the classification of white varietal wines. A multilayer perceptron technique using quick propagation and quasi-Newton propagation algorithms was the most successful. The developed methodology was applied to classify Slovak white wines of different variety, year of production and from different producers. The wine samples were analysed by the GC-MS technique taking into consideration mainly volatile species, which highly influence the wine aroma (terpenes, esters, alcohols). The analytical data were evaluated by means of the ANN and the classification results were compared with the analysis of variance (ANOVA). A good agreement amongst the applied computational methods has been observed and, in addition, further special information on the importance of the volatile compounds for the wine classification has been provided.
Česky
Tato práce umožňuje klasifikaci vín umělými neuronovými sítěmi