J 2009

Classification of Slovak white wines using artificial neural networks and discriminant techniques

KRUZLICOVA, Dasa, Jan MOCÁK, Branko BALLA, Jan PETKA, Marta FARKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Classification of Slovak white wines using artificial neural networks and discriminant techniques

Název česky

Klasifikace slovenských vín použitím umělých neuronových sítí a diskriminantních technik

Autoři

KRUZLICOVA, Dasa (203 Česká republika), Jan MOCÁK (703 Slovensko), Branko BALLA (703 Slovensko), Jan PETKA (703 Slovensko), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Josef HAVEL (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Food Chemistry, 2008 Elsevier Ltd, 2009, 0308-8146

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 3.146

Kód RIV

RIV/00216224:14310/09:00036167

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000259893600046

Klíčová slova anglicky

Artificial neural networks; wine; classification

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 2. 2013 11:58, prof. RNDr. Josef Havel, DrSc.

Anotace

V originále

This work demonstrates the possibility to use artificial neural networks (ANN) for the classification of white varietal wines. A multilayer perceptron technique using quick propagation and quasi-Newton propagation algorithms was the most successful. The developed methodology was applied to classify Slovak white wines of different variety, year of production and from different producers. The wine samples were analysed by the GC-MS technique taking into consideration mainly volatile species, which highly influence the wine aroma (terpenes, esters, alcohols). The analytical data were evaluated by means of the ANN and the classification results were compared with the analysis of variance (ANOVA). A good agreement amongst the applied computational methods has been observed and, in addition, further special information on the importance of the volatile compounds for the wine classification has been provided.

Česky

Tato práce umožňuje klasifikaci vín umělými neuronovými sítěmi