KRUZLICOVA, Dasa, Jan MOCÁK, Branko BALLA, Jan PETKA, Marta FARKOVÁ a Josef HAVEL. Classification of Slovak white wines using artificial neural networks and discriminant techniques. Food Chemistry. 2008 Elsevier Ltd, 2009, roč. 112, č. 4, 7 s. ISSN 0308-8146.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Classification of Slovak white wines using artificial neural networks and discriminant techniques
Název česky Klasifikace slovenských vín použitím umělých neuronových sítí a diskriminantních technik
Autoři KRUZLICOVA, Dasa (203 Česká republika), Jan MOCÁK (703 Slovensko), Branko BALLA (703 Slovensko), Jan PETKA (703 Slovensko), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Josef HAVEL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Food Chemistry, 2008 Elsevier Ltd, 2009, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 3.146
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00036167
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000259893600046
Klíčová slova anglicky Artificial neural networks; wine; classification
Štítky artificial neural networks, CLASSIFICATION, Wine
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Josef Havel, DrSc., učo 1796. Změněno: 25. 2. 2013 11:58.
Anotace
This work demonstrates the possibility to use artificial neural networks (ANN) for the classification of white varietal wines. A multilayer perceptron technique using quick propagation and quasi-Newton propagation algorithms was the most successful. The developed methodology was applied to classify Slovak white wines of different variety, year of production and from different producers. The wine samples were analysed by the GC-MS technique taking into consideration mainly volatile species, which highly influence the wine aroma (terpenes, esters, alcohols). The analytical data were evaluated by means of the ANN and the classification results were compared with the analysis of variance (ANOVA). A good agreement amongst the applied computational methods has been observed and, in addition, further special information on the importance of the volatile compounds for the wine classification has been provided.
Anotace česky
Tato práce umožňuje klasifikaci vín umělými neuronovými sítěmi
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 10:24