HOLUŠA, Jaroslav, Petr KOČÁREK, Pavel MARHOUL a Robert VLK. Assessment of conservation status of orthopterans in the Czech Republic. In 2nd European Congress of Conservation Biology, Prague. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Assessment of conservation status of orthopterans in the Czech Republic
Název česky Hodnocení ohrožení rovnokřídlých v České republice
Autoři HOLUŠA, Jaroslav (203 Česká republika), Petr KOČÁREK (203 Česká republika), Pavel MARHOUL (203 Česká republika) a Robert VLK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2nd European Congress of Conservation Biology, Prague, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/09:00040170
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Orthoptera; Czech Republic; conservation status
Klíčová slova anglicky Orthoptera; Czech Republic; conservation status
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Robert Vlk, Ph.D., učo 6184. Změněno: 5. 3. 2013 10:36.
Anotace
There are 97 species of orthopterans known from the territory of the CR today. The first conservation status assessment was done in 2005 in the Red List of threatened species in the CR - Invertebrates (Holuša et Kočárek 2005). 29 species are listed there, many others could not be assessed due to lack of actual information. More intensive research conducted in last four years allows to revise orthopteran conservation status assessment. 13 species need to be consider extinct now. 40 % of remaining species occur on very restricted area up to 1% (26 spp.) and 5% (13 spp.) respectively of standard grid mapping squares. Restricted distribution of those species is influenced by geographical location of the country or by limited supply of prefered habitats, often by both factors simultaneously. Most of those species are highly endangered in the CR, only a few of them are spreading quickly there by contrast. Actualised conservation assessment of the orthopterans using IUCN categories and criteria is given.
Anotace česky
Kategorie ohrožení IUCN byly přiřazeny všem 97 druhům rovnokřídlých, jež jsou součástí fauny ČR, na rozdíl od práce Holuši a Kočárka (2005), kdy bylo hodnoceno pouze 29 druhů. V současné době je 7 % druhů rovnokřídlých ČR považováno za vyhynulé, 26 % druhů za obecně ohrožené (kategorie CR, EN a VU), 52 % za méně ohrožené (kategorie NT a LC), aktuální informace o současném stavu rozšíření druhu na území státu a jeho změnách chybí u 11 % druhů a 4 % druhů nebyla hodnocena. Z druhů hodnocených v předchozí práci došlo u 9 ke zvýšení kategorie ohrožení, u 2 druhů ke snížení a u 16 druhů se kategorie nezměnila. U 2 zbývajících druhů došlo v jednom případě k přesunu z kategorie RE do kategorie "Critically endangered" v důsledku znovunalezení druhu na území ČR a v druhém případě k přesunu druhu z kategorie RE do kategorie "Data deficient", protože znovunalezení tohoto druhu nelze vyloučit. Žádný z druhů zařazených do kategorie "Regionally extinct" nebyl na území ČR nalezen po roce 1980. U všech těchto druhů byly recentně opakovaně prozkoumány lokality historických nálezů a pravděpodobnost znovuobjevení populace některého z druhů je minimální. Druhy zařazené do kategorie "Critically Endangered" jsou v ČR vesměs velmi vzácné s aktuálním rozšířením do šesti čtverců standardního síťového mapování s výjimkou saranče Psophus stridulus, která zaznamenala prudký úbytek početnosti v důsledku zániku biotopu tohoto druhu (krátkostébelné extenzivní pastviny). Kategorie "Data Deficient" obsahuje dvě skupiny druhů: 1) vzácné druhy recentně se vyskytující na území ČR, u nichž však současné údaje neumožňují posouzení míry jejich ohrožení a 2) druhy, u nichž není známa žádná recentní populace, avšak jejich znovunalezení na území ČR je možné. Kategorie "Least Concern" obsahuje většinou hojné druhy rozšířené na vhodných biotopech po celém území ČR nebo alespoň rozsáhlejších oblastech. Kromě toho sem byly zařazeny 3 druhy vyskytující se zatím na plošně omezeném území jižní Moravy, které se však rychle šíří k severu a současně nejsou biotopově specializované a vyskytují se i v městské zástavbě, agrocenózách a podobných hojně zastoupených typech biotopů. Kategorie "Not Evaluated" obsahuje druhy na území ČR zavlečené.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 17:54