MATEJKOVÁ, Michaela, Jitka ŽÍDKOVÁ, Lukáš ŽÍDEK, Michaela WIMMEROVÁ, Josef CHMELÍK a Vladimír SKLENÁŘ. Investigation of Thermal Denaturation of Barley Nonspecific Lipid Transfer Protein 1 (ns-LTP1b) by Nuclear Magnetic Resonance and Differential Scanning Calorimetry. Journal of Agricultural and Food Chemistry. WASHINGTON: AMER CHEMICAL SOC, 2009, roč. 57, č. 18, s. 8444-8452. ISSN 0021-8561.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Investigation of Thermal Denaturation of Barley Nonspecific Lipid Transfer Protein 1 (ns-LTP1b) by Nuclear Magnetic Resonance and Differential Scanning Calorimetry
Název česky Zkoumání teplotních denaturací nespecifického lipid transfer proteinu 1 (ns-LTP1b) pomocí nukleární magnetické resonance a diferenciální skenovací kalorimetrie
Autoři MATEJKOVÁ, Michaela (703 Slovensko, domácí), Jitka ŽÍDKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lukáš ŽÍDEK (203 Česká republika, garant, domácí), Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Josef CHMELÍK (203 Česká republika) a Vladimír SKLENÁŘ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Journal of Agricultural and Food Chemistry, WASHINGTON, AMER CHEMICAL SOC, 2009, 0021-8561.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.469
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00036779
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000269747500053
Klíčová slova anglicky Non-specific lipid transfer protein 1; barley grain; thermaldenaturation; nuclear magnetic resonance; differential scanningcalorimetry
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Lukáš Žídek, Ph.D., učo 38990. Změněno: 9. 3. 2015 05:39.
Anotace
Process of thermal denaturation of covalently modified form of barley grain non-specific lipid transfer protein 1b (ns-LTP1b) was investigated by nuclear magnetic resonance (NMR) and differential scanning calorimetry (DSC) up to 115\,$^\circ$C. The denaturation was found to be irreversible and highly cooperative. A method of numerical quantitative analysis allowing to fit the NMR data to a transition-state model without further simplification was developed. Based on the obtained values of transition state enthalpy and entropy, rate of denaturation was calculated as a simple measure of protein stability at various temperatures. Effect of disulfide bond reduction on thermal denaturation of ns-LTP1b was studied and discussed in the context of quality control of barley products during storage and processing.
Anotace česky
Process of thermal denaturation of covalently modified form of barley grain non-specific lipid transfer protein 1b (ns-LTP1b) was investigated by nuclear magnetic resonance (NMR) and differential scanning calorimetry (DSC) up to 115\,$^\circ$C. The denaturation was found to be irreversible and highly cooperative. A method of numerical quantitative analysis allowing to fit the NMR data to a transition-state model without further simplification was developed. Based on the obtained values of transition state enthalpy and entropy, rate of denaturation was calculated as a simple measure of protein stability at various temperatures. Effect of disulfide bond reduction on thermal denaturation of ns-LTP1b was studied and discussed in the context of quality control of barley products during storage and processing.
Návaznosti
LC06030, projekt VaVNázev: Biomolekulární centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Biomolekulární centrum
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
VytisknoutZobrazeno: 15. 10. 2024 09:41