ŠPAČEK, David. E-Participation and Czech Statutory Cities. Masaryk University Journal of Law and Technology. Brno: Masaryk University, Faculty of Law, 2009, roč. 2009, č. 3, s. 425-443. ISSN 1802-5943.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název E-Participation and Czech Statutory Cities
Název česky E-Participace a česká statutární města
Autoři ŠPAČEK, David (203 Česká republika, garant).
Vydání Masaryk University Journal of Law and Technology, Brno, Masaryk University, Faculty of Law, 2009, 1802-5943.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00036979
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky e-governance; e-partciipace; měření a hodnocení e-participace
Klíčová slova anglicky e-governance; e-participation; e-participation measurement and evaluation
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. David Špaček, Ph.D., učo 77120. Změněno: 27. 11. 2009 07:50.
Anotace
Today, participation is often emphasized as an instrument for solving democratic deficit and low public trust in institutions that gained the power to regulate the life of a society. Attempts to increase the legitimacy of their purposes and goals are clearly visible. Ideas of ICT use for improving quality of government have been discussed and translated into practice intensively. Today, e-participation represents a single category in some e-government concepts. In compliance with the e-government movement, e-participation attempts to improve government by achieving better governance. The paper introduces results of web analysis focusing on e-participation instruments that can be found on websites of Czech statutory cities.
Anotace česky
V současnosti je participace často zdůrazňována jako nástroj pro řešení demokratického deficitu a malé důvěry veřejnosti v instituce, které mohou regulovat život společnosti. Snahy zvýšit legitimitu jejich účelu a cílů je zřetelně viditelná, což se promítlo i do extenzivní diskuze a rostoucího počtu projektů zapojujících ICT do této oblasti. V současnosti e-participace reprezentuje samostatnou kategorii v některých konceptech e-governmentu. V souladu s hnutím e-governmentu usiluje o zdokonalení vlády dosažením lepších charakteristik governance. Příspěvek shrnuje výsledky webové analýzy, která se zaměřovala na praxi nástrojů e-participace na webech českých statutárních měst.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:44