TOMANCOVÁ, Alexandra, Ondrej ŠEDO, Zbyněk ZDRÁHAL, Jiří MAYER a Šárka POSPÍŠILOVÁ. Proteomická analýza nádorových buněk. Klinická onkologie. Brno, 2009, roč. 22, č. 5, s. 210-217. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proteomická analýza nádorových buněk
Název anglicky Proteomic analysis of cancer cells
Autoři TOMANCOVÁ, Alexandra (203 Česká republika, garant), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika), Jiří MAYER (203 Česká republika) a Šárka POSPÍŠILOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Klinická onkologie, Brno, 2009, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/09:00037044
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky proteomika; proteiny; onkologie; hematologie
Klíčová slova anglicky proteomics; proteins; oncology; hematology
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: RNDr. Jitka Malčíková, Ph.D., učo 14364. Změněno: 26. 7. 2010 13:10.
Anotace
Výrazný rozvoj analytické instrumentace a metodických přístupů během posledních dvou desetiletí významně rozšířil možnosti studia proteinů v živých systémech. Analýza tzv. proteomu poskytuje neustále se prohlubující náhled do biologických procesů na úrovni kvalitativních a kvantitativních změn proteinového složení v souvislosti s fyziologickými a patologickými stavy organizmu, čímž nabízí možnost jejich lepšího pochopení a stává se přínosem pro vývoj a validaci diagnostických a terapeutických přístupů. Proto se na studium lidského proteomu v současné době soustřeďuje i pozornost odborné veřejnosti v oblasti onkologie. V tomto článku jsou vysvětleny principy nejvyužívanějších proteomických metod (gelová elektorforéza, kapalinová chromatografie, hmotnostně spektrometrická analýza, čipové technologie) a uvedeny příklady jejich využití v oblasti onkologických, resp. hematoonkologických onemocnění.
Anotace anglicky
The rapid development of analytical instrumentation and methodical approaches in the course of the last two decades has significantly extended the possibilities of studying proteins in living systems. Proteomic analysis provides ever deeper insights into the molecular nature of biological processes in terms of qualitative and quantitative changes in protein composition in connection with the physiological and pathological states of the organism. Thus, proteomic analysis contributes to a better understanding of these processes and becomes a tool for the development and validation of diagnostic and therapeutic approaches. Thanks to recent achievements, the attention of cancer specialists is more and more focused on human proteome research. In this brief review we explain the principles of widely used proteomic techniques (gel electrophoresis, liquid chromatography, mass spectrometry analysis, protein array technologies) and show examples of their application in oncology, namely hematooncological diseases.
Návaznosti
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
MSM0021622430, záměrNázev: Funkční a molekulární charakteristiky nádorových a normálních kmenových buněk - identifikace cílů pro nová terapeutika a terapeutické strategie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Funkční a molekulární charakteristiky nádorových a normálních kmenových buněk - identifikace cílů pro nová terapeutika a terapeutické strategie
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:54