ČIHOUNKOVÁ, Jitka a Michal VÍT. Držení těla a dechová cvičení v karate. In Rozvoj profesionálnych kompetencií učitel´ov telesnej výchovy na základných a stredných školách z úpolových športov. vyd. první. Banská Bystrica: Katedra telesnej výchovy a športu Fakulty humanitných vied UMB v Banskej Bystrici, 2009, s. 108 - 118. ISBN 978-80-8083-831-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Držení těla a dechová cvičení v karate
Název anglicky Body holding and breathing exercises in karate
Autoři ČIHOUNKOVÁ, Jitka (203 Česká republika, garant) a Michal VÍT (203 Česká republika).
Vydání vyd. první. Banská Bystrica, Rozvoj profesionálnych kompetencií učitel´ov telesnej výchovy na základných a stredných školách z úpolových športov, od s. 108 - 118, 11 s. 2009.
Nakladatel Katedra telesnej výchovy a športu Fakulty humanitných vied UMB v Banskej Bystrici
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/09:00037097
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-8083-831-7
Klíčová slova česky úpoly karate dechová cvičení držení těla
Klíčová slova anglicky combatives karate breathing exercises body posture
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jitka Reguli Čihounková, Ph.D., učo 142803. Změněno: 12. 4. 2010 15:21.
Anotace
Článek se zabývá držením těla dechovými cvičeními v karate. Po studiu odborné literatury a rozhovorech s trenéry karate byl vytvořen souhrn informací o držení těla a dýchání při cvičení karate. Výsledkem je soubor devíti cvičení, která jsou využitelná pro upevnění správného návyku držení těla, jako kompenzační cvičení při vadném držení těla a jako dechová cvičení pro rozvoj dýchacích funkcí a návyků. Lze je cvičit samostatně jako kompenzační cvičení nebo začleněné do hodin karate. Přestože jsou to cvičení karate, lze je cvičit správně i bez předchozího nácviku. Mohou být proto zařazena do školních i mimoškolních pohybových aktivit jako zpestření pohybových plánů.
Anotace anglicky
The theme of the thesis is the body posture and breathing exercises in karate. The aim of the thesis is to give information about body posture and breathing during karate exercising, then to choose karate exercises, which support right body posture and breathing or which compensate faults of that. We get information from literary analysis and interviews with specialists. Finally we chose nine karate exercises. The exercises are compensating for wrong body posture or they are breathing exercises. You do not need to practice it for long time to do it correctly. So you can exercise it in other than karate use, for example in P.E.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 16:00