FRANTÁL, Bohumil. Wind power exploitation: a local threat or development opportunity? In Socio-economic disparities and the role of local development, Commission on Local Development IGU, Warsaw Conference 2009. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Wind power exploitation: a local threat or development opportunity?
Název česky Exploatace větrné energie: lokální hrozba či příležitost rozvoje?
Autoři FRANTÁL, Bohumil.
Vydání Socio-economic disparities and the role of local development, Commission on Local Development IGU, Warsaw Conference 2009, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky větrná energie; regionální rozvoj; územní plánování
Klíčová slova anglicky wind energy; regional development; spatial planning
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Bohumil Frantál, Ph.D., učo 8688. Změněno: 6. 11. 2009 10:09.
Anotace
A plan to increase a share of energy production gained from the renewable sources has been proclaimed and ratified in most of the European countries. The usage of so called clean energy has become a global challenge that raises big social controversies on a local and regional level though. The paper purposes to analyze the significance of particular localization and realization factors of wind power projects implementation and tries to find associations between the spatial diffusion of the phenomenon and territorial socioeconomic indicators. The other analyzed aspect is a subjective perception of the phenomenon (risk perception, motivators, etc.) from the perspective of social actors including the residents of concerned areas and local administration.
Anotace česky
Autor se zaměřuje na hodnocení iniciačních, lokalizačních a realizačních faktorů rozvoje větrné energetiky v ČR a dávají prostorové šíření tohoto fenoménu do souvislosti s vybranými primárními socioekonomickými ukazateli. Součástí je analýza motivačních faktorů a vnímání rizik, které ovlivňují potenciální přijetí či odmítnutí inovace na úrovni municipalit, tj. ze strany místní samosprávy a rezidentů. Na rozvoj využívání větrné energie lze nahlížet jako na proces šíření nového jevu v prostoru a čase, tedy jako na difúzi inovace.
Návaznosti
GA403/09/0885, projekt VaVNázev: Prostorové modely chování v měnícím se urbánním prostředí z pohledu geografie času
Investor: Grantová agentura ČR, Prostorové modely chování v měnícím se urbánním prostředí z pohledu geografie času
KJB700860801, projekt VaVNázev: Využití větrné energie: Hodnocení prostorových vztahů, environmentálních aspektů a sociálních souvislostí pomocí nástrojů GIS
VytisknoutZobrazeno: 26. 8. 2024 04:04