KOUDELKA, Zdeněk. Struktura veřejné správy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. In Decentralizacia a efektivnosť verejnej správy v podmienkach regionov EÚ. CD, 2. verze. Banska Bystrica: Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela, 2009, 11 s. ISBN 978-80-8083-837-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Struktura veřejné správy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Název anglicky Structure of the public administration in Bohemia, Moravia and Silesia
Autoři KOUDELKA, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání CD, 2. verze. Banska Bystrica, Decentralizacia a efektivnosť verejnej správy v podmienkach regionov EÚ, 11 s. 2009.
Nakladatel Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/09:00037150
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-8083-837-9
Klíčová slova česky Správa
Klíčová slova anglicky Government
Změnil Změnil: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D., učo 756. Změněno: 1. 1. 2011 15:27.
Anotace
Text se zaměřuje na strukturu územní veřejné správy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Poukazuje na roztříštěnost kritérií pro budování jednotlivých úřadů v území státu. Jiné členění je z hlediska samosprávného (14 vyšších územních samosprávných celků), jiné z hlediska státních (soudní a správní) kraje (8 celků), jiné z hlediska regionů soudržnosti, které se váží na evropské NUTS 2. To vše je doplněno velmi nejednotnou strukturou rezortních orgánů státní správy. Na nejnižším stupni pak existují obce, které z hlediska státní správy mají tři různé stupně působností. Text poukazuje na to, že v roce 2000 zavedením samosprávných krajů došlo k rozbití jednotné dělby státu na kraje, okresy a obce.
Anotace anglicky
The text deals with structure of the public administration in Bohemia, Moravia and Silesia from the territorial view. The text adverts to fragmentation of the criterions for construction of individual offices on the state territory. There is a different subdivision for self-government (14 higher territorial self-governing units), a different subdivision is for the state government - judicial and administrative regions (8 units), and other division is in term of regions of cohesion which is connected to European NUTS 2. In addition to this, there is very disunited structure of the departmental state administration bodies. On the lowest level, there are municipalities which have three different levels of competences, from the view of public administration. The text acquaint with breaking of unitary subdivision into regions, districts, and municipalities, with regard to establishing self-governing regions in the year of 2000.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:19