STRÁNSKÁ, Zdenka a Lucie TROJANOVÁ. Vztah mezi tvořivostí pubescentů a některými faktory rodinného prostředí. Psychológia a patopsychológia dieťaťa. Bratislava: Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, 2009, roč. 44, č. 2, s. 99-118. ISSN 0555-5574.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vztah mezi tvořivostí pubescentů a některými faktory rodinného prostředí
Název česky Vztah mezi tvořivostí pubescentů a některými faktory rodinného prostředí
Název anglicky The relationship between creativity of pubescents and some factors of family environment
Autoři STRÁNSKÁ, Zdenka (203 Česká republika, garant) a Lucie TROJANOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Psychológia a patopsychológia dieťaťa, Bratislava, Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, 2009, 0555-5574.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/09:00037594
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky tvořivost; figurální tvořivost; verbální tvořivost; rodinné prostředí; pubescence
Klíčová slova anglicky creativity; figural creativity; verbal creativity; family environment; pubescence
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D., učo 1130. Změněno: 17. 12. 2009 10:23.
Anotace
Studie se zabývá souvislostí mezi některými aspekty rodinného prostředí a figurální a verbální tvořivostí pubescentů. Výsledky potvrdily pouze některé z předpokládaných vztahů. Slabé korelace záporné hodnoty se prokázaly mezi percipovanou orientací rodiny na úspěch a verbální tvořivostí a též organizací rodiny a figurální tvořivostí. Dále se potvrdila souvislost mezi pořadím narození pubescentů a figurální tvořivostí. S výkonem v testu TSD-Z koreloval výkon v subtestu Věty. Prokázal se také rozdíl mezi chlapci a dívkami ve vnímání konfliktnosti rodinného prostředí. Rodové rozdíly ve výkonu pubescentů v testech tvořivosti se neprokázaly.
Anotace anglicky
The study deals with links between some aspects of family environment and figural and verbal creativity of pubescents. The results confirmed only a small number of the assumed links. Weak correlations of the negative value were evident between the perceieved orientation of family on success and verbal creativity, and also between organization of family and figural creativity. Furthermore, a link between the birth order of pubescents and figural creativity was confirmed. Achievement in the TSD-Z test correlated with achievement in the Sentence subtest. A difference between boys and girls, too, was confirmed in the perception of family environment conflictness. Gender differences were not confirmed in achievement of pubescents in creativity tests.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:47