MISHRA, Sushil Kumar, Jan ADAM, Zdeněk KŘÍŽ, Michaela WIMMEROVÁ a Jaroslav KOČA. Nature of lectin carbohydrate interactions and how to treat them by computational chemistry tools. In Glycoconjugate Journal, "20th International Symposium on Glycoconjugates Glycans: From Molecules to Structures to Therapeutics, San Juan, Puerto Rico. Netherlands: Springer, 2009, s. 875-876, 1 s. ISSN 0282-0080.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nature of lectin carbohydrate interactions and how to treat them by computational chemistry tools
Název česky Povaha lektin sacharidových interakcí a jejich zkoumání pomocí výpočetní chemie
Autoři MISHRA, Sushil Kumar, Jan ADAM, Zdeněk KŘÍŽ, Michaela WIMMEROVÁ a Jaroslav KOČA.
Vydání Netherlands, Glycoconjugate Journal, "20th International Symposium on Glycoconjugates Glycans: From Molecules to Structures to Therapeutics, San Juan, Puerto Rico. od s. 875-876, 1 s. 2009.
Nakladatel Springer
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10403 Physical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.500
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISSN 0282-0080
Klíčová slova česky lectin engineering; molecular modeling; thermodynamics
Klíčová slova anglicky lectin engineering; molecular modeling; thermodynamics
Změnil Změnil: Ing. et Ing. Jan Adam, Ph.D., učo 151533. Změněno: 8. 4. 2010 13:56.
Anotace
Recognition in biological systems is often mediated through protein/carbohydrate interactions. Proteins that bind carbohydrates are called lectins. As the number of combinations that may create the saccharide code is extremely large, lectins must be very carefully designed by Nature to read and decipher such a complicated alphabet. The key role during the process of such deciphering is played by protein/carbohydrate interaction energy. The forces that keep lectin/carbohydrate complexes together are based either on polar interactions between the polar carbohydrate groups, represented especially by oxygen atoms, and polar protein functional groups. This kind of interactions may often be mediated or enlarged by bridging water molecules, or by ions. The last option usually generates strong interactions leading to stable lectin/carbohydrate complexes.
Anotace česky
Prace se zabyva povahou lektin-sacharidovycm interakci v ruznych zkoumanych systemech, rozdilem povahy elektrostatickych polarnich versus hydrofobnich interakci, a zpusoby, jakymi je mozno k temto interakcim pristupovat z pohledu molekuloveho modelovani.
Návaznosti
LC06030, projekt VaVNázev: Biomolekulární centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Biomolekulární centrum
VytisknoutZobrazeno: 12. 7. 2024 05:35