J 2009

State of the Art in the Field of Electronic and Bioelectronic Tongues - Towards the Analysis of Wines

ŽERAVÍK, Jiří, Antonín HLAVÁČEK, Karel LACINA a Petr SKLÁDAL

Základní údaje

Originální název

State of the Art in the Field of Electronic and Bioelectronic Tongues - Towards the Analysis of Wines

Autoři

ŽERAVÍK, Jiří (203 Česká republika, garant), Antonín HLAVÁČEK (203 Česká republika), Karel LACINA (203 Česká republika) a Petr SKLÁDAL (203 Česká republika)

Vydání

Electroanalysis, Weinheim, Germany, Wiley-VCH Verlag GmbH, 2009, 1040-0397

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 2.630

Kód RIV

RIV/00216224:14310/09:00038462

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000272738800001

Klíčová slova anglicky

Amperometry; Bioelectronic tongue; Biosensor array; Biosensors; Electrochemical sensor; Electronic tongue; Potentiometry; Sensor array; Voltammetry

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 9. 4. 2010 14:10, prof. RNDr. Petr Skládal, CSc.

Anotace

V originále

This review compares various types of (bio)electronic tongues. The design and principles of potentiometric and voltammetric electronic tongues are discussed together with applications in food and environmental analysis. Different approaches towards bioelectronic tongue are presented. Several methods for evaluation and interpretation of the measured data are described. Finally, the potential of such devices for analysis of wine is discussed.

Návaznosti

LC06030, projekt VaV
Název: Biomolekulární centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Biomolekulární centrum
2B08035, projekt VaV
Název: Bioelektronický jazyk pro určení kvality vína. (Akronym: NPVII31002)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Bioelektronický jazyk pro určení kvality vína