NĚMEC, Petr, M. GOLDBERGOVÁ a Miroslav SOUČEK. Polymorfismus v promotorové oblasti genu pro tumor nekrotizující faktor alfa u pacientů s revmatoidní artritidou. Česká revmatologie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2005, roč. 13, č. 3, s. 84-88. ISSN 1803-6597.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Polymorfismus v promotorové oblasti genu pro tumor nekrotizující faktor alfa u pacientů s revmatoidní artritidou
Název česky Polymorfismus v promotorové oblasti genu pro tumor nekrotizující faktor alfa u pacientů s revmatoidní artritidou
Název anglicky Polymorphism of the tumor necrosis factor promoter region in patients with rheumatoid arthritis
Autoři NĚMEC, Petr (203 Česká republika, garant), M. GOLDBERGOVÁ (203 Česká republika) a Miroslav SOUČEK (203 Česká republika).
Vydání Česká revmatologie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2005, 1803-6597.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/05:00038970
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky revmatoidní artritida gen polymorfismus TNF alfa
Klíčová slova anglicky Rheumatoid arthritis gene polymorphism TNF-alpha
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Helena Němcová, CSc., učo 659. Změněno: 18. 3. 2010 15:06.
Anotace
Revmatoidní artritida (RA) je modelem polygenně podmíněného onemocnění, kde genetické faktory mohou ovlivňovat jak vnímavost ke vzniku choroby, tak závažnost jejího průběhu. Tumor nekrotizující faktor alfa (TNF alfa) je pleiotropní prozánětlivý cytokin, který hraje významnou roli v indukci T buněčné imunitní odpovědi, při stimulaci produkce proteolytických enzymů, prostaglandinů, chemokinů, při zvýšené expresi adhezivních molekul či HLA antigenů II. třídy v patogenezi revmatoidní artritidy. Zvýšené koncentrace TNF alfa prokazované v plazmě a synoviální tekutině pacientů s revmatoidní artritidou mohou být asociovány s polymorfismy v genech pro TNF alfa a TNF beta.
Anotace anglicky
Rheumatoid arthritis (RA) is a model of multigenic disorder and genetic factors may be implicated in a susceptibility to disease initiation as well as a severity of disease course. Tumor necrosis factor alpha (TNF alpha) is a pleiotropic pro-inflammatory cytokine implicated in stimulation of T-cell immune response, up-regulation of proteolytic enzymes, prostaglandins, chemokines, over-expression of adhesion or HLA class II molecules. Elevated levels of TNF-alpha in plasma and synovial fluid from patients with rheumatoid arthritis may be associated with gene polymorphisms of TNF alpha and TNF beta.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 08:20