SEDLÁČEK, Ivo, Dana NOVÁKOVÁ a Pavel ŠVEC. Ribotyping and biotyping of Lactobacillus helveticus from the koumiss. European Food Research Technology. 2010, roč. 230, č. 5, 6 s. ISSN 1438-2377.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ribotyping and biotyping of Lactobacillus helveticus from the koumiss.
Autoři SEDLÁČEK, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí), Dana NOVÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Pavel ŠVEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání European Food Research Technology, 2010, 1438-2377.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 1.585
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00043390
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000274385400009
Klíčová slova anglicky Lactobacillus helveticus-Ribotyping-Rep-PCR-Koumiss-Biotyping-Identification
Změnil Změnil: doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D., učo 1098. Změněno: 21. 3. 2011 07:31.
Anotace
Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic lactobacillus commonly occurring in cheeses, has been isolated as the prevailing species in natural koumiss in this work. The species identification of six studied L. helveticus strains was based on rep-PCR fingerprinting with (GTG)5 primer. Biotyping (API 50CH kit, conventional tests) shown phenotypic heterogeneity among isolates and enabled the identification to the genus Lactobacillus only. Ribotyping with restriction enzyme EcoRI yielded a strain - specific restriction patterns and allowed good strain differentiation. Despite the low number of strains analyzed, the ribotype data showed certain heterogeneity, that seemed to be not only strain dependent, but also related to the source of isolates. We concluded that analyzed isolates from koumiss represent a new ecovar, L. helveticus ecovar Koumiss.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
2B08068, projekt VaVNázev: Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění. (Akronym: GASTROPROBIO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění
VytisknoutZobrazeno: 3. 9. 2024 18:46