ŠVANDA, Libor. Husova Enarratio Psalmorum: K Husově metodě výkladu žalmů. In Seminář Vydávání latinských textů rané fáze české reformace, Brno, 18.-19. listopadu 2008. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Husova Enarratio Psalmorum: K Husově metodě výkladu žalmů.
Název česky Husova Enarratio Psalmorum: K Husově metodě výkladu žalmů.
Název anglicky Hus' Enarratio Psalmorum: On Hus' Method of Psalm Interpretation
Autoři ŠVANDA, Libor (203 Česká republika, garant).
Vydání Seminář Vydávání latinských textů rané fáze české reformace, Brno, 18.-19. listopadu 2008, 2008.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00039203
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Hus; Reform; Exegesis; Psalms; Middle Ages; Commentary
Změnil Změnil: Mgr. Libor Švanda, Ph.D., učo 9978. Změněno: 5. 3. 2010 13:40.
Anotace
Příspěvek si klade za cíl seznámit čtenáře s Husovým spisem Enarratio Psalmorum, v němž je podán výklad žalmů 109-118. Úvodem stručně shrnuje okolnosti vzniku díla a jeho dochování, následně představuje autorovy prameny a poukazuje na způsob, jakým s nimi nakládá. Největší část příspěvku je věnována vnitřní struktuře výkladů žalmů a zejména jednotlivých veršů. V malých obměnách se ve výkladech pravidelně opakuje trojčlenné schéma: tematizace verše, jeho parafráze a detailní rozbor vybraných výrazů vykládaného verše. Závěrem je poukázáno na některé problémy spojené s přípravou edice textu v rámci 17. svazku Husových Opera omnia.
Anotace anglicky
The article aims at introducing the reader to Hus' treatise Enarratio Psalmorum, which offers interpretation of Psalms 109-118. It shortly summarizes the circumstances of the origin and preservation of the treatise, presents the author's sources and shows how he worked with them. The central part of the study focuses on the internal organization of psalm explanation especially on the structure of the commentaries to individual verses. A tripartite scheme (with minor alterations) is typical of Hus' interpretation: thematization of the verse, its elaborate paraphrase and a detailed analysis of expressions that appear in the verse. In conclusion, the paper points out some difficulties connected with the preparation of a critical edition of this text, which will appear as the 17th volume of Hus' Opera omnia series.
Návaznosti
MSM0021622426, záměrNázev: Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 03:29