MARKOVÁ, Michaela, Boris VYSKOT a Petr BUREŠ. Nové možnosti využití metody GISH u rostlin. In 5. Metodické dny. 2009. ISSN 1213-6670.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové možnosti využití metody GISH u rostlin
Název anglicky New possibilities of using the GISH method in plants
Autoři MARKOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant), Boris VYSKOT (203 Česká republika) a Petr BUREŠ (203 Česká republika).
Vydání 5. Metodické dny, 2009.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00029967
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISSN 1213-6670
Klíčová slova česky GISH fylogenetika Silene Eleocharis
Klíčová slova anglicky GISH phylogenetics Silene Eleocharis
Změnil Změnila: RNDr. Michaela Marková, Ph.D., učo 51154. Změněno: 16. 3. 2010 15:18.
Anotace
Metoda genomové in situ hybridizace (GISH) je známou a všeobecně používanou variantou klasické fluorescenční hybridizace (FISH). Na chromozomy je při GISH hybridizována celá genomové DNA (gDNA) a je používána především pro rozlišení rodičovských chromozomů v mezidruhových hybridech či polyploidech a také ke sledování interakce rodičovských genomů. Zde se zaměříme na dvě nové oblasti využití GISH a to pro karyopypování rostlinných chromozomů a pro fylogenetické analýzy rostlinných druhů. Tyto inovace byly otestovány na modelovém rodu Silene L. z čeledi Caryophyllaceae (hvozdíkovité), který představuje jedinečný systém pro studium determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromozomů u rostlin. Výzkum nyní pokračuje na rodu Eleocharis R. Br. z čeledi Cyperaceae (šáchorovité), který je z cytogenetického hlediska zajímavý rozmanitostí v počtu a velikosti chromozomů u jednotlivých druhů a především přítomností holocentrických (holokinetických) chromozomů
Anotace anglicky
GISH is a well recognized technique, but its modifications and applications have not been widely used. Here, we show how modifications to the GISH technique can be used as tools to paint plant chromosomes. In addition, we describe novel applications, e.g. how GISH banding could be used for karyotyping plant chromosomes. We further discuss recent phylogenetic applications of GISH that allow a semiquantitative signal analysis and the possibility of comparing and combining this cytogenetic technique with DNA sequence-based phylogenetic trees.
Návaznosti
GA206/09/1405, projekt VaVNázev: Evoluce karyotypu a velikosti genomu v čeledi Cyperaceae
Investor: Grantová agentura ČR, Evoluce karyotypu a velikosti genomu v čeledi Cyperaceae
VytisknoutZobrazeno: 15. 8. 2024 21:16