D 2009

Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work

JUŘÍKOVÁ, Jana and Petr PĚCHA

Basic information

Original name

Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work

Name in Czech

Stravovací zvyklosti vojáků v závislosti na fyzické náročnosti vykonávané práce

Name (in English)

Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work

Authors

JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor) and Petr PĚCHA (203 Czech Republic)

Edition

1. vyd. Brno, Sborník abstraktů a elektronických verzí recenzovaných příspěvků na CD-ROMu. XXVII. Mezinárodní kolokvium o řízení vzdělávacího procesu zaměřené k aktuálním problémům vědy, výchovy, vzdělávání a rozvoje tvůrčího myšlení. 7 pp. 2009

Publisher

Univerzita obrany

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

30000 3. Medical and Health Sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14510/09:00039581

Organization unit

Faculty of Sports Studies

ISBN

978-80-7231-650-2

Keywords (in Czech)

vojáci; stravovací zvyklosti; fyzická aktivita

Keywords in English

soldiers; nutrition habits; physical activity

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 24/3/2010 12:00, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Abstract

V originále

V této práci byly analyzovány stravovací zvyklosti dvou skupin vojáků lišících se fy-zickou náročností jejich práce. První skupinu představovali příslušníci bojové jednot-ky s velkou pracovní fyzickou zátěží. Jako kontrolní skupina byli vybráni příslušníci zabezpečovací jednotky, jejichž pracovní zatížení není tak fyzicky náročné. Prefe-rence jednotlivých skupin pokrmů na snídaně, obědy, večeře a svačiny byly zjišťová-ny dotazníkovou metodou. Bylo zjištěno, že na snídaně a večeře si příslušníci obou vojenských jednotek vybírají stejné skupiny potravin. Odlišnosti se projevily v preferenci jednotlivých skupin potravin konzumovaných na obědy a svačiny. Pří-slušníci zabezpečovací jednotky preferují mj. více zeleniny.

In English

In this paper was analysed eating habits in two groups of soldiers. Every of groups has another seriosness of their work. The first group there are members of militant unity with big working physical stress. The second group there are members of pre-ventive unity without working physical stress. The preferences of single groups of dishes on breakfasts, lunches, dinners and snacks were observed by questionnaire method. It was observed, members of both soldieres unities choose the same groups of food on brekfasts and dinners, another groups of food on lunches and snacks. The members of preventive unity prefer among others more vegetables.