2009
Infant nutrition patterns reported by mothers
JUŘÍKOVÁ, Jana, Michaela KLUSOVÁ, Aleš KOMÁR, Konstantinos LAPARIDIS, Renata PIETRZAK-FIEĆKO et. al.Základní údaje
Originální název
Infant nutrition patterns reported by mothers
Název česky
Výživa kojenců podle sdělení matek
Autoři
JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Michaela KLUSOVÁ (203 Česká republika), Aleš KOMÁR (203 Česká republika), Konstantinos LAPARIDIS (300 Řecko) a Renata PIETRZAK-FIEĆKO (616 Polsko)
Vydání
Medycyna Środowiskowa, Sosnowiec, Polskie Towarzystwo Medycyny Środowiskowej, Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego, 2009, 1505-7054
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele
Polsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14510/09:00067175
Organizační jednotka
Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky
kojenci; výživa; mléko; mléčné výrobky
Klíčová slova anglicky
babies; nutrition; milk; dairy products
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 9. 4. 2014 19:08, Mgr. Eva Špillingová
V originále
Appropriate nutrition during the first two years of life is the basis of optimal growth, health and psychosocial development of children. At the beginning 2008 investigation of the infants until two years age was carried on with a questionnaire method to identified menu. New born children were mostly female sex in 56 % cases. Regular childbirth occurrence reached 82 %, aborted 16 % and prematureness 2 % of mothers. Average age of infants was 16.18 months, childbirth mass 3.31 kg and body length 49.62 cm. Survey realization showed that majority of the mothers take a good care about children's menu composition and a proper starting time of various foodstuff consummations. According to mothers also healthy environment is important. During pregnancy 2 % of the mothers smoked and on the maternity 8 % leaved smoking. In a smoky indoor 12 % pregnant mothers spent some time, half of them at home and the rest in their employment.
Česky
Vhodná výživa v průběhu prvních dvou let života je základem pro optimální růst, zdraví a psychosociální vývoj dítěte. Na začátku roku 2008 byl proveden v České republice v okrese Frýdek-Místek výzkum dotazníkovou metodou ke zjištění jídelníčku dětí do dvou let. Zkoumaný materiál tvořily děti převážně ženského pohlaví, a to v 56 %. 82 % bylo narozeno v termínu, 16 % předčasně a 2 % nedonošeno. Průměrný věk dětí byl 16,18 měsíců, porodní hmotnost 3,31 kg a délka 49,62 cm. Z provedeného průzkumu vyplynulo, že většina matek se snaží o správnou skladbu jídelníčku svých dětí a dobu začátku zařazování jednotlivých potravin. Také zdravé prostředí je pro matky důležité. Během těhotenství kouřilo 2% matek, na mateřské dovolené 8%. V zakouřeném prostředí pobývalo během těhotenství 12% matek, přičemž polovina se s tímto prostředím setkávala doma, druhá polovina v zaměstnání.