D 2009

Výchova ke správné výživě u dětí a mládeže z pohledu polské tradice i aktuálních dietetických doporučení

KAISER, Alicja, Marek SOKOŁOWSKI a Jana JUŘÍKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Výchova ke správné výživě u dětí a mládeže z pohledu polské tradice i aktuálních dietetických doporučení

Název anglicky

DIET EDUCATION OF CHILDREN AND YOUTH IN THE LIGHT OF THE POLISH TRADITION AND CONTEMPORARY DIET RECOMMENDATIONS

Autoři

KAISER, Alicja (616 Polsko), Marek SOKOŁOWSKI (616 Polsko) a Jana JUŘÍKOVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

1. vyd. České Budějovice, Health Education and Quality of Life II. od s. 108 - 113, 6 s. 2009

Nakladatel

Jihočeská univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

30000 3. Medical and Health Sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14510/09:00039642

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-80-7394-180-2

Klíčová slova česky

stravovací zvyklosti; starší ženy; Zlatá kniha výživy

Klíčová slova anglicky

nutrition habits; elderly wome; the Golden Card of Nutrition

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 25. 3. 2010 16:55, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Anotace

V originále

V této práci je analyzován problém výživových preferencí u žen staršího věku ve smyslu působení na zdraví starších osob a ostatních členů rodiny. Nepříznivé fyziologické změny svázané s procesem stárnutí proto mohou být omezeny a zpomaleny odpovídajícím způsobem výživy. Na druhé straně výkon povolání nebo pokračování ve vědě přes mladší generaci způsobuje, že právě babičky často rozhodují o způsobu výživy celé rodiny. V souladu s výše uvedeným cílem prezentované práce je analýza struktury spotřeby vybraných potravin staršími ženami na základě současných poznatků tzv. Zlaté Karty Výživy (1997). Byla brána v úvahu také role tradice rodinné výživy, vliv ostatních členů rodiny na aktuální způsob výživy zkoumaných žen a účast anketovaných osob na způsobu výživy v jejich rodině.

Anglicky

Diet education of children and youth constitutes an essential element of actions within health promotion of the society. While carrying out this process at schools, one should take into consideration its various conditionings: social, family, environmental, economic or cultural. The research analyses the problem of dietary preferences of retirement age women in the context of family health building. The analysis focuses on the following issues: a structure of selected products consumption by elderly women against contemporary assumptions of the so-called Golden Card of Nutrition, the role of family dietary tradition, the influence of other family members on the investigated womens current feeding methods, and participation of the questioned people in the eating habits of their families. The questionnaire was carried out on 162 women age 60-86. The data were collected in the Wielkopolska region, between April and June 2008. The results were calculated on the basis of the statistical analysis. As the research and analysis show, eating habits of retirement age women differ considerably from the Golden Card of Nutrition. This situation is particularly alarming in the context of shaping diet behaviour of children and youth. Elderly people have a significant influence on the health behaviour of the younger generation, through the process of socialization and inter-generation transmission. Therefore, diet education should be multi-directional and include all age groups, so that the knowledge of rules of proper nutrition is more coherent and reliable for children and youth.