PETROVIĆOVÁ, Katarina. Vztah Macrobiových Saturnálií k Platónovu Symposiu. (Aemulatio či imitatio?). Aithér. Praha: Filosofický ústav Akademie věd ČR, 2009, roč. 1/2009, č. 2, s. 129-148. ISSN 1803-7860.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vztah Macrobiových Saturnálií k Platónovu Symposiu. (Aemulatio či imitatio?)
Název česky Vztah Macrobiových Saturnálií k Platónovu Symposiu. (Aemulatio či imitatio?)
Název anglicky Relation of Macrobius' Saturnalia to Plato's Symposium. (Emulation or imitation?)
Autoři PETROVIĆOVÁ, Katarina (203 Česká republika, garant).
Vydání Aithér, Praha, Filosofický ústav Akademie věd ČR, 2009, 1803-7860.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/09:00029999
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Vzdělávací literatura; symposiální žánr; Macrobius; Platón; teorie nápodoby
Klíčová slova anglicky Educational Literature; Symposial Genre; Macrobius; Plato; Theory of Imitation
Štítky Educational Literature, Macrobius, Plato, Symposial genre
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D., učo 10362. Změněno: 27. 3. 2010 23:06.
Anotace
V příspěvku je zkoumán Platónův dialog Symposion jako inspirativní zdroj nejen pro filozofy, ale také pro další vzdělance, pro něž představoval především zakladatelské dílo nového literárního žánru, tzv. symposiálního dialogu. Autorka hodnotí Macrobiovo dílo Saturnalia, sepsané v pátém století po Kr., jako příklad vzdělávacího dialogu a ukazuje konkrétní způsob napodobování Symposia i dalších symposiálních děl inspirovaných Platónem. Analyzuje způsob, jakým Macrobius využívá symposiální topiku a přetváří jednotlivé topy tak, aby vytvořil text závažnější než Symposion, odpovídající lépe římské tradici a čtenářům. Dokazuje, že autor v dialogu sice nechává veškeré symposiální příznaky Platónova Symposia, jejich konkrétní podobu však podřizuje vzdělávacímu cíli a záměru uchovat římskou kulturu jako integrální a nekontroverzní.
Anotace anglicky
Examining the Macrobius' Saturnalia, work composed by the noble man of letters in the 5th century AD, as an example of educational dialogue, the author of this paper demonstrates the particular ways of drawing inspiration from Plato's dialogue, and other symposial works inspired by Plato. She provides a thorough analysis of Macrobius' use of symposial topoi, and his practice of transforming them in order to portray an exemplary literary and scholarly debate, and to provide a more serious alternative to Plato's symposial dialogue, more appropriate to Roman traditions and readers. Although this model text manifests all the characteristic features of symposial literature, they are elaborated so that the work entirely fulfils the educational aim of preserving the Roman culture as an integral and non-controversial entity.
Návaznosti
GP405/07/P202, projekt VaVNázev: Žánrová charakteristika antické naukové tvorby ve vztahu k vzdělávacímu modelu sedmi svobodných umění a jeho vývoji
Investor: Grantová agentura ČR, Žánrová charakteristika antické naukové tvorby ve vztahu k vzdělávacímu modelu sedmi svobodných umění a jeho vývoji
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:00