ŠTACHOVÁ, Naďa. Cerroniho sborník a textová tradice tzv. Rožmberské knihy. In Ad iustitiam et bonum commune. Proměny zemského práva v českých zemích ve středověku a raném novověku. 1. vyd. Brno: Matice moravská pro Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura a Historický ústav AV ČR, v. v. i., 2010, s. 47-60. Země a kultura ve střední Evropě, sv. 13. ISBN 978-80-86488-65-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cerroniho sborník a textová tradice tzv. Rožmberské knihy
Název česky Cerroniho sborník a textová tradice tzv. Rožmberské knihy
Název anglicky Composite Manuscript of Petr Cerroni and Textual Tradition of the so-called Rosenberg Book
Autoři ŠTACHOVÁ, Naďa (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Ad iustitiam et bonum commune. Proměny zemského práva v českých zemích ve středověku a raném novověku, od s. 47-60, 14 s. Země a kultura ve střední Evropě, sv. 13, 2010.
Nakladatel Matice moravská pro Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura a Historický ústav AV ČR, v. v. i.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/10:00044094
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-86488-65-3
Klíčová slova česky Rožmberská kniha, právní knihy, zemské právo
Klíčová slova anglicky Book of Rosenberg; Books of Law; Provincial Law
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Naďa Fiedlerová, Ph.D., učo 40374. Změněno: 23. 3. 2011 11:24.
Anotace
Právní konvoluty obsahující texty vztahující se k českému zemskému právu tvoří jedny z nejdůležitějších pramenů pro poznání pozdně středověké právní reality. Jejich důkladné kodikologické i právněhistorické zhodnocení včetně jejich srovnání s dalšími kodexy patří k podstatným úkolům právní medievistiky. K takovýmto právním konvolutům patří i Cerroniho sborník, který můžeme bezesporu řadit k vzácným dokladům "kodifikačních" snah na poli českého zemského práva po roce 1400. Ve své úvodní partii (Cerr A) uchoval do dnešních dnů opis hlásící se k nejstarším dochovaným exemplářům obsažených právních textů. To platí ve stejné míře i pro staročeské veršované skladby, úryvky z bible a lékařská pojednání, které přináší. Srovnání Cerroniho sborníku s rukopisem chovaným dnes v Archivu hl. města Prahy (č. 1864) umožnilo jeho přesnější datování mezi léta 1412/1413-1419. Objednavatele cerroniánského konvolutu bude nutno nejspíše hledat v okruhu české šlechty zastávající některý z nejvyšších úřadů.
Anotace anglicky
Legal composite manuscripts containing texts relating to the Bohemian provincial law are one of the most important sources for understanding the late medieval legal reality. Their thorough codicological and legal historical evaluation including comparisons with other codes are one of the most important tasks of legal medievistic. For such legal convolutes includes composite manuscript of Petr Cerroni, which we can certainly arrange to the rare documents of "codification" efforts in the field of Bohemian provincial law after 1400th. In its introductory part retained to these days a copy belonging to the oldest preserved exemplars of all the texts included in it. Besides the texts of the Bohemian provincial law also old Bohemian rhymed compositions, excerpts from the Bible and a practical manual compiled from contemporaneous medical works.
Návaznosti
GA404/09/0431, projekt VaVNázev: Kritická edice tzv. Rožmberské knihy
Investor: Grantová agentura ČR, Kritická edice tzv. Rožmberské knihy
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:48