2010
Lectin from Chromobacterium violaceum - role of water molecule in the carbohydrate binding site
DEJMKOVÁ, Eva, Martina POKORNÁ, Jan ALÁN a Michaela WIMMEROVÁZákladní údaje
Originální název
Lectin from Chromobacterium violaceum - role of water molecule in the carbohydrate binding site
Název česky
Lektin z Chromobacterium violaceum - role molekuly vody ve vazebném místě pro sacharid
Autoři
DEJMKOVÁ, Eva (203 Česká republika, domácí), Martina POKORNÁ (203 Česká republika, domácí), Jan ALÁN (203 Česká republika, domácí) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
XIV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů, 2010
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/10:00044124
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-80-210-5164-5
Klíčová slova česky
Lektiny; Chromobacterium violaceum; role molekuly vody
Klíčová slova anglicky
Lectin; Chromobacterium violaceum; role of a water molecule
Změněno: 5. 1. 2011 18:46, Mgr. Eva Dubská
V originále
CV-IIL is a lectin from human opprotunistic pathogen microorganism Chromobacterium violaceum. Crystal structure of this lectin demonstrates, that there is one water molecule in the carbohydrate binding site, which plays a special role by bridging sugar with backbone nitrogen atom and also with side chain of the amino acid threonine in position 97. Substitution of this amino acid should lead to changes of thermodynamical parametres (an enthalpic and entropic contribution to the free energy of the interaction lectin-sugar) that could be determine by an isothermal titration microcalorimetry method.
Česky
CV-IIL je lektin z patogenního organismu Chromobacterium violaceum. Krystalová struktura proteinu ukazuje, že ve vazebném místě pro sacharid je přítomna jedna molekula vody, která zprostředkovává vazbu monosacharidu s aminokyselinou threonin v pozici 97. Záměna této aminokyseliny může vést ke změnám termodynamických parametrů interakce lektin-sacharid (změny entalpie a entropie), které mohou být určeny pomocí metody isotermální titrační mikrokalorimatrie.
Návaznosti
MSM0021622413, záměr |
|