a 2010

Lectin from Chromobacterium violaceum - role of water molecule in the carbohydrate binding site

DEJMKOVÁ, Eva, Martina POKORNÁ, Jan ALÁN a Michaela WIMMEROVÁ

Základní údaje

Originální název

Lectin from Chromobacterium violaceum - role of water molecule in the carbohydrate binding site

Název česky

Lektin z Chromobacterium violaceum - role molekuly vody ve vazebném místě pro sacharid

Autoři

DEJMKOVÁ, Eva (203 Česká republika, domácí), Martina POKORNÁ (203 Česká republika, domácí), Jan ALÁN (203 Česká republika, domácí) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

XIV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů, 2010

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/10:00044124

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-210-5164-5

Klíčová slova česky

Lektiny; Chromobacterium violaceum; role molekuly vody

Klíčová slova anglicky

Lectin; Chromobacterium violaceum; role of a water molecule
Změněno: 5. 1. 2011 18:46, Mgr. Eva Dubská

Anotace

V originále

CV-IIL is a lectin from human opprotunistic pathogen microorganism Chromobacterium violaceum. Crystal structure of this lectin demonstrates, that there is one water molecule in the carbohydrate binding site, which plays a special role by bridging sugar with backbone nitrogen atom and also with side chain of the amino acid threonine in position 97. Substitution of this amino acid should lead to changes of thermodynamical parametres (an enthalpic and entropic contribution to the free energy of the interaction lectin-sugar) that could be determine by an isothermal titration microcalorimetry method.

Česky

CV-IIL je lektin z patogenního organismu Chromobacterium violaceum. Krystalová struktura proteinu ukazuje, že ve vazebném místě pro sacharid je přítomna jedna molekula vody, která zprostředkovává vazbu monosacharidu s aminokyselinou threonin v pozici 97. Záměna této aminokyseliny může vést ke změnám termodynamických parametrů interakce lektin-sacharid (změny entalpie a entropie), které mohou být určeny pomocí metody isotermální titrační mikrokalorimatrie.

Návaznosti

MSM0021622413, záměr
Název: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím