a 2010

MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria

ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria

Název česky

MALDI-MS profilování bakterií mléčného kvašení

Autoři

ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK a Zbyněk ZDRÁHAL

Vydání

Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics, 2010

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-970168-4-5

Klíčová slova česky

MALDI-TOF MS profilování; bakterie mléčného kvašení; identifikace

Klíčová slova anglicky

MALDI-TOF MS profiling; lactic acid bacteria; identification

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 10. 12. 2010 10:19, Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Anotace

V originále

Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) is a well established method for peptide and protein molecular weight determination routinely applied mostly in proteomic research. Due to its recently described capability to provide reproducible fingerprint spectra of whole bacterial cells or extracts, the method is now increasing its share also in the field of bacteria identification and taxonomy. The unique advantages of the method concern above all its rapidity and discriminatory power. The aim of this work was to examine the robustness and discriminatory power of MALDI-TOF MS profiling on a large set of lactic acid bacteria isolated from diverse sources.

Česky

MALDI-TOF MS je zavedenou metodou pro stanovení molekulové hmotnosti proteinů a peptidů v proteomickém výzkumu. V poslední době začíná na základě své schopnosti poskytovat reprodukovatelné fingerprinty být aplikována i v mikrobiologii pro identifikcai a klasifikaci mikroorganismů. Cílem studie bylo zhodnocení použitelnosti metody v oblasti identifikace bakterií mléčného kvašení.

Návaznosti

LC06034, projekt VaV
Název: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
MSM0021622416, záměr
Název: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
MSM6215712402, záměr
Název: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin
2B08068, projekt VaV
Název: Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění. (Akronym: GASTROPROBIO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění