ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK a Zbyněk ZDRÁHAL. MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria. In Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics. 2010. ISBN 978-80-970168-4-5. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria |
Název česky | MALDI-MS profilování bakterií mléčného kvašení |
Autoři | ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK a Zbyněk ZDRÁHAL. |
Vydání | Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics, 2010. |
Další údaje | |
---|---|
Originální jazyk | angličtina |
Typ výsledku | Konferenční abstrakt |
Obor | 10600 1.6 Biological sciences |
Stát vydavatele | Slovensko |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Organizační jednotka | Přírodovědecká fakulta |
ISBN | 978-80-970168-4-5 |
Klíčová slova česky | MALDI-TOF MS profilování; bakterie mléčného kvašení; identifikace |
Klíčová slova anglicky | MALDI-TOF MS profiling; lactic acid bacteria; identification |
Příznaky | Mezinárodní význam |
Změnil | Změnil: Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D., učo 13589. Změněno: 10. 12. 2010 10:19. |
Anotace |
---|
Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) is a well established method for peptide and protein molecular weight determination routinely applied mostly in proteomic research. Due to its recently described capability to provide reproducible fingerprint spectra of whole bacterial cells or extracts, the method is now increasing its share also in the field of bacteria identification and taxonomy. The unique advantages of the method concern above all its rapidity and discriminatory power. The aim of this work was to examine the robustness and discriminatory power of MALDI-TOF MS profiling on a large set of lactic acid bacteria isolated from diverse sources. |
Anotace česky |
---|
MALDI-TOF MS je zavedenou metodou pro stanovení molekulové hmotnosti proteinů a peptidů v proteomickém výzkumu. V poslední době začíná na základě své schopnosti poskytovat reprodukovatelné fingerprinty být aplikována i v mikrobiologii pro identifikcai a klasifikaci mikroorganismů. Cílem studie bylo zhodnocení použitelnosti metody v oblasti identifikace bakterií mléčného kvašení. |
Návaznosti | |
---|---|
LC06034, projekt VaV | Název: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů |
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů | |
MSM0021622415, záměr | Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací |
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací | |
MSM0021622416, záměr | Název: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase |
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase | |
MSM6215712402, záměr | Název: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin |
2B08068, projekt VaV | Název: Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění. (Akronym: GASTROPROBIO) |
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění |
VytisknoutZobrazeno: 10. 10. 2024 13:01