ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK and Zbyněk ZDRÁHAL. MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria. In Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics. 2010. ISBN 978-80-970168-4-5.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria
Name in Czech MALDI-MS profilování bakterií mléčného kvašení
Authors ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK and Zbyněk ZDRÁHAL.
Edition Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics, 2010.
Other information
Original language English
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher Slovakia
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Science
ISBN 978-80-970168-4-5
Keywords (in Czech) MALDI-TOF MS profilování; bakterie mléčného kvašení; identifikace
Keywords in English MALDI-TOF MS profiling; lactic acid bacteria; identification
Tags International impact
Changed by Changed by: Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D., učo 13589. Changed: 10/12/2010 10:19.
Abstract
Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) is a well established method for peptide and protein molecular weight determination routinely applied mostly in proteomic research. Due to its recently described capability to provide reproducible fingerprint spectra of whole bacterial cells or extracts, the method is now increasing its share also in the field of bacteria identification and taxonomy. The unique advantages of the method concern above all its rapidity and discriminatory power. The aim of this work was to examine the robustness and discriminatory power of MALDI-TOF MS profiling on a large set of lactic acid bacteria isolated from diverse sources.
Abstract (in Czech)
MALDI-TOF MS je zavedenou metodou pro stanovení molekulové hmotnosti proteinů a peptidů v proteomickém výzkumu. V poslední době začíná na základě své schopnosti poskytovat reprodukovatelné fingerprinty být aplikována i v mikrobiologii pro identifikcai a klasifikaci mikroorganismů. Cílem studie bylo zhodnocení použitelnosti metody v oblasti identifikace bakterií mléčného kvašení.
Links
LC06034, research and development projectName: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Regulation of morphogenesis of plant cells and organs
MSM0021622415, plan (intention)Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
MSM0021622416, plan (intention)Name: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Diversity of Biotic Communities and Populations: Causal Analysis of variation in space and time
MSM6215712402, plan (intention)Name: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin
2B08068, research and development projectName: Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění. (Acronym: GASTROPROBIO)
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Research into possibilities of application both automated and semi-automated methods for identification and describing new microorganisms with probiotic properties with aim to extend specific genetic sources for civilizing diseases prevention
PrintDisplayed: 24/5/2024 17:49