MRÁZKOVÁ, Kateřina a Milan KUBIATKO. Implementace geoinformačních technologií do výuky zeměpisu na základních školách. E-Pedagogium. 2009, roč. 9, č. 4, s. 46-60. ISSN 1213-7758.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Implementace geoinformačních technologií do výuky zeměpisu na základních školách
Název anglicky Implementation of geoinformation technologies into geography teaching at basic schools
Autoři MRÁZKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí) a Milan KUBIATKO (703 Slovensko, domácí).
Vydání E-Pedagogium, 2009, 1213-7758.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/09:00044310
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky geoinformační technologie; informační a komunikační technologie; metoda dotazníku; výuka zeměpisu
Klíčová slova anglicky geography teaching; geoinformation technologies; information and communication technologies; questionnaire method
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PaedDr. Milan Kubiatko, PhD., učo 108312. Změněno: 8. 3. 2013 10:05.
Anotace
Informační a komunikační technologie (ICT) zažívají v současné době nebývalý rozvoj a zasahují do všech sfér lidské společnosti. Součástí informačních a komunikačních technologií jsou také geotechnologie, které se zavádějí především do výuky zeměpisu. Příspěvek představuje výsledky prvního výzkumu, zaměřeného na využívání geoinformačních technologií ve výuce zeměpisu na základních školách a nižších stupních gymnázií Jihomoravského kraje. Výzkum byl zaměřen na zjištění rozdílů ve využívání geotechnologií mezi muži a ženami a mezi učiteli začátečníky a učiteli experty. Jako výzkumný nástroj byl použit autory zkonstruovaný dotazník, obsahující 12 položek. Jak učitelé, tak učitelky a stejně tak i učitelé začátečníci a učitelé experti využívají geoinformační technologie přibližně na stejné úrovni.
Anotace anglicky
Information and communication technologies (ICT) are developing in present days. They influence every part of the human society. Geoinformation technologies as part of information and communication technologies are implemented especially into geography teaching. The contribution presents results of the first research that is focused on using of geoinformation technologies in geography teaching at basic schools and lower grades of gymnaziums in the South Moravian Region. The research was dealing with questions whether there are any differences in using geotechnologies between women and men teachers and between novice and expert teachers. A 12-item questionnaire,which was made by the authors, was used within the research. As well as men teachers as women teachers, all of them use geoinformation technologies equally. The same results have been found between novice and expert teachers.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 16:36