STODOLA, Jiří. Analýza pojmu informace a jeho klasifikace s užitím aristotelské filosofie. ProInflow. Brno: Masarykova univerzita, 2010, roč. 2, č. 1, s. 18-57, 39 s. ISSN 1804-2406.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza pojmu informace a jeho klasifikace s užitím aristotelské filosofie
Název anglicky An analysis of information concept and its classification by use of Aristotelian philosophy
Autoři STODOLA, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání ProInflow, Brno, Masarykova univerzita, 2010, 1804-2406.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW http://pro.inflow.cz/analyza-pojmu-informace-jeho-klasifikace-s-uzitim-aristotelske-filosofie
Kód RIV RIV/00216224:14750/10:00048749
Organizační jednotka Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky
Klíčová slova anglicky univocity; thomism; terms; philosophy of information; information; equivocity; definition; concepts; classification; aristotelianism; analogy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Jiří Stodola, PhD., učo 40247. Změněno: 10. 1. 2013 14:31.
Anotace
Významný filosof a teoretik informační vědy Rafael Capurro považuje za stěžejní úkol filosofie informace zodpovězení otázky, zda je informace univokální či analogický pojem (ekvivocita pojmu je ze své podstaty vyloučena). Vzhledem k tomu, že je autor na základě důvodů, které jsou v článku uvedeny, přesvědčen, že informace je jako princip kategorie přesahující pojmem analogickým, považuje za nezbytné kategorizovat tento pojem tak, aby jej v jednotlivých oblastech bylo možné užívat jako univokální. Za tímto účelem se rozhodl precizovat stávající pojmy jako strukturní, sémantická, přirozená či kulturní informace za užití aparátu aristotelské filosofie. Článek obsahuje stručné vysvětlení základních filosofických východisek, analýzu vztahu mezi termínem a pojmem, uvedení do základních otázek problematiky univokálního a analogického vypovídání pojmů, zkoumání charakteru pojmu informace, návrh definice a klasifikace pojmu informace s využitím jednoduchých příkladů.
Anotace anglicky
Rafael Capurro, a philosopher and theorist of information science, means that the main philosophy of information goal is to find the answer on the question, whether information is univocal or analogical concept (equivocity of the concept is inherently except). Considering the author is (for reasons that are in the article illustrated) convinced of analogical character of the information concept, he means that is necessary to classify the concept for univocal using. Therefore he specializes existing concepts such as structure, semantic, nature or culture information by use of Aristotelian philosophy. The article includes a brief introduction to the main bases of the text, an analysis of the relationship between terms and concepts, an introduction to the questions of the univocal and analogical predication of the concepts, an inquiry into the status of the information concept, a definition and classification of the information concept by use of simple examples.
Návaznosti
MUNI/A/0958/2009, interní kód MUNázev: Specifický výzkum a inovace v oboru Informační studia a knihovnictví (Akronym: SVIOISK)
Investor: Masarykova univerzita, Specifický výzkum a inovace v oboru Informační studia a knihovnictví, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 15. 7. 2024 04:10