KYSELOVSKÁ, Tereza. Vybrané otázky arbitrability sporů a internet. In COFOLA 2010: the Conference Proceedings. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010, s. 868-880, 1858 s. ISBN 978-80-210-5151-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vybrané otázky arbitrability sporů a internet
Název česky Vybrané otázky arbitrability sporů a internet
Název anglicky Some questions on arbitrability and e-commerce
Autoři KYSELOVSKÁ, Tereza.
Vydání 1. vyd. Brno, COFOLA 2010: the Conference Proceedings, od s. 868-880, 1858 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-5151-5
Klíčová slova česky Arbitrabilita; rozhodčí řízení; e-commerce; kyberprostor; spotřebitel
Klíčová slova anglicky Arbitrability; arbitration; e-commerce; cyberspace; consumer; arbitration
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. JUDr. Tereza Kyselovská, Ph.D., učo 107801. Změněno: 1. 2. 2023 11:24.
Anotace
Tento příspěvek se zabývá konceptem řešení sporů (zejména rozhodčího řízení) v kyberprostoru. Kyberprostor a internet se staly fenoménem. Nejen obchodníci, ale i běžní spotřebitelé uzavírají smlouvy online. Tyto smlouvy často obsahují rozhodčí doložky. Příspěvek se zabývá arbitarbilitou sporů a s tím spojenými otázkami v online přeshraničním business-to-consumer rozhodčím řízení. Je otázkou přípustnosti, vhodnosti a dostatečné právní úpravy těchto doložek, a to zejména z pohledu ochrany spotřebitele. Hlavním cílem tohoto příspěvku je rozbor následujících hypotéz. Současná právní úprava neposkytuje spotřebiteli v online přeshraničním business-toconsumer rozhodčím řízení dostatečnou ochranu vyplývající z právního řádu jeho domicilu. Tato hypotéza bude rozebrána z pohledu platnosti rozhodčí doložky ve B2C smlouvě a možnosti uznání a výkonu online rozhodčího nálezu.
Anotace anglicky
This article analyzes the concept of dispute resolution (especially arbitration) in cyberspace. Today the cyberspace and internet is a new phenomenon. Not only businessmen but also consumers enter every day into contracts online. These contracts often contain an arbitration clause. This article deals with the arbitrability of disputes in on-line cross-border business-to-consumer arbitration. It is a question of arbitrability and admissibility of such clauses and disputes especially from the point of view of the consumer protection.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 21:15